A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia

Az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszania a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál – jelentette ki a napokban José Graziano da Silva, a szervezet főigazgatója.

A leköszönő ENSZ vezető a FAO legfőbb döntéshozatali szervének, a Konferenciának (Conference) idei ülésének zárónapján a tagállamok, köztük Magyarország képviselőinek kifejtette: „A legtöbb, az egészséges élelmiszerellátó rendszereket, fenntartható mezőgazdasági fejlődést és felelős környezetgazdálkodást érintő kérdés csak az államok és partnereik közti összefogással oldható meg”.

Graziano da Silva felhívta a figyelmet az egészséges és helyben előállított élelmiszer fontosságára az elhízás és túlsúly elleni harcban. Ennek megvalósításához az egészségtelen élelmiszerek megadóztatására és közérthetőbb és informatívabb élelmiszer címkék használatát javasolta. Rámutatott, hogy azon politikai intézkedések, melyek az élelmiszerárakat tartósan alacsonyan tartják, hozzájárulnak a vidéki térségek lemaradásához, a belső és külső elvándorláshoz és általában az egészségtelen táplálkozáshoz.

Az esemény számtalan kapcsolódó programja között találunk olyat is, amely térségünk élelmezési és táplálkozási trendjeit boncolgatta, illetve számtalan mást is, ilyen a biológiai sokféleség vagy a fiatalok szerepe a mezőgazdaságban című előadás.

A kétévente rendezett tanácskozás 41. ülésszakán rekord számú ország, 192, vett részt a közlemény szerint. Június 22-én megválasztották a FAO következő főigazgatóját, a kínai Qu Dongyu-t, aki augusztus 1-én kezdi meg négyéves mandátumát.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?