A Microsoft drónja a szúnyoginváziók ellen is megoldás lehet – Mit tesznek a világcégek az ökológiáért?

Kihirdette a környezetbarát világcégek rangsorát a Just Capital. A milliárdos befektető, Paul Tudor Jones által alapított nonprofit szervezet az 1000 legnagyobb amerikai vállalatot elemezte környezetvédelmi tevékenységeik és a vállalatok fenntarthatósági politikájának hatékonyságának szempontjából.

Mondanunk sem kell, hogy a Microsoft a lista élén végzett.

Az elemző a következőket emeli ki:

• A világcég elkötelezte magát, hogy létesítményeit, beleértve a „Puget Sound” egyetemet 2020-tól, csak tiszta, megújuló energiával működteti.

• 2017-ben a Microsoft elindította az AI for Earth Grant Programot (Mesterséges intelligencia a bolygónkért), amely támogat és együttműködik környezetvédelmi csoportokkal és kutatókkal a világ legnehezebben megoldható problémái, például az éghajlatváltozás kezelésének terén.

• Jelenleg a Microsoft 260 kutatási projektet támogat 63 országban, amelyek négy területet ölelnek fel: az éghajlatváltozás, a mezőgazdaság, a biológiai sokféleség és a vízügy.

• A Microsoft Project Premonition program célja, hogy drónokat és más automatizált robotokat használjon a szúnyogtelepek megtalálásához és a génszekvenciák vizsgálatához, hogy megakadályozza a betegségek, mint például a malária, az Ebola terjedését.

• A világ vezető környezetvédelmi adatkészleteinek tárolása az Azure-ben, teljes körűen nyílt forráskódúvá tétele, a nyilvánosság számára elérhetővé tétele ugyancsak az indokok közt szerepelt.

• A Microsoft csatlakozni kíván az éghajlatváltozás vezetői tanácsához, hogy előmozdítsa a politikai párbeszédet a fosszilis anyagok kibocsátásával kapcsolatban.

Az AI for Earth Grant Programot 2017-ben hirdették meg

A Just Capital vezetősége azt is kiemelte, hogy a 21. században a mesterséges intelligencia a zöld ügyeket sokkal hatékonyabbá és célorientáltabbá teheti.

A Microsoft szakemberei úgy vélik, a mesterséges intelligenciának köszönhetően ma már képesek vagyunk megérteni az összetett ökológiai problémákat, és megtalálni rájuk a legjobb válaszokat. Az AI for Earth programon belül a Microsoft országonként az éghajlatváltozással, vízügyekkel, a biodiverzitással és az élelmezéssel foglalkozó civilekkel folytat aktív párbeszédet.

Az AI for Earth globálisan meghirdetett programjában pályázni a világon bárhonnan, Magyarországról is lehet. Az olyan hangsúlyos témákat taglaló fenntarthatósági forradalomnak, mint pl. klímaváltozás, vízkészletek, biodiverzitás, mezőgazdaság máris akadnak inspiráló példái. Ugandában például 30%-kal csökkenhet a mezőgazdaság vízfelhasználása egy algoritmusnak köszönhetően, amely a műholdfelvételek és a meteorológiai adatok alapján pontosan meghatározza a hatékony öntözéséhez szükséges vízmennyiséget. A cég által fejlesztett mesterséges intelligenciával a farmokra leselkedő veszélyek előrejelezhetőek, mérsékelhetőek.

Az MI a Földért programot vezető Josh Henreting nemrég előadást tartott a Farm Journal Ag Tech Expo rendezvényén, ahol azt is elmondta, hogy az adatkezelésben, gépi infrastruktúrában, algoritmusokban és alkalmazásokban erős MI javíthat az agráriumban végzett munkákon, a kockázati tényezők előrejelzésében.

Vélemény, hozzászólás?