Eltávolíthatóak az antibiotikumok, hormonok, gyógyszermaradványok a vízből egy új magyar technológiával

Új technológiát dolgoztak ki a Pannon Egyetem kutatói indiai kollégáikkal, mely eljárás képes a felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat eltávolítani a vízből.

A projekt célkitűzése olyan membrán bioreaktoros művelet kidolgozása volt, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben (10-4 – 10 µg/l) jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat. Az említett vegyületek hosszú bomlási idővel jellemezhetőek és bizonyítottan egészségügyi, illetve ökológiai kockázatot jelentenek.

A környezetbarát technológiát a veszprémi Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében dolgozták ki.
A kutatások a fenolos csoportot tartalmazó hatóanyagok, amoxicilin, ösztradiol, diklofenák, ibuprofen, ciprofloxacin és karbamazepin enzimkatalitikus lebontásának vizsgálatára irányultak. Az említett mikroszennyezők ártalmatlanítása érdekében különböző enzimek rögzítése történt nanorészecskékhez, valamint különféle módon membránokhoz.

A Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute kutatói
Fotó: Pannon Egyetem

A rögzítési kísérletek célja az enzimek stabilitásának, továbbá elválaszthatóságának és újrahasznosíthatóságának növelése volt az ipari alkalmazhatóság érdekében. A létrehozott nanorészecskék az enzim élettartamát jelentősen meghosszabbították, a membránon való rögzítés pedig a folyamatos használatot tették lehetővé.

A kiválasztott membránok tulajdonságainak köszönhetően nem szükséges nagy nyomáskülönbséget tartani, szemben a nanoszűrés során használatossal. A projekt eredménye egy olyan ígéretes környezetbarát technológia, mely enzimek alkalmazásával képes a mikroszennyezők eltávolítására. Ezáltal természetes vizeink jó állapota is megőrizhető.

A projekt megvalósításában a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, valamint a Környezetmérnöki Intézet munkatársai vettek részt. Az eredményeket több nemzetközi és hazai konferencián bemutatták. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28,7 millió forint támogatással 2016. július 1. és 2019. június 30. között hajtották végre a projektet.

Forrás: Pannon Egyetem

About The Author

Vélemény, hozzászólás?