Jó a rovarvilágnak, jó a gazdálkodóknak – egy egyszerű eljárással növelhető a biodiverzitás

Egy egyszerű kezdeményezésből sokrétű projekt épült fel a normandiai régiókban. Az eljárás a beporzó és más hasznos rovarok védelmét szolgálja, és a gazdáknak is jó.

Gazdálkodók, méhészek és egyetemisták három éven keresztül vizsgálták a „Biodiversité-projekt” keretében a biodiverzitás alakulását a mezőgazdasági gyakorlatban, a méhek számára fontos „virágos csíkok, sávok” kialakításával összefüggésben.

Az összehangolt, közös munka során arra voltak kíváncsiak, hogy a beporzó és más hasznos rovarokat milyen gazdálkodási formában lehet a legjobban megkímélni – írja az agroinform.hu.

A munka során olyan „mézelő-méztermelő virágcsíkokat” alakítottak ki gazdasági területeken (például olajrepce- vagy napraforgó terület), melyek odacsalogatják a beporzó méheket és más hasznos rovarokat.

A tapasztalat azt mutatta, hogy a biodiverzitás jelentősen gazdagodott a virágzó csíkoknak köszönhetően, ráadásul az erózió mértékét is csökkenteni lehetett. Azt is megfigyelték, hogy ezeken a táblákon a beporzás is hatékonyabb, ami a nagyobb hozamhoz is hozzájárul. A hasznos rovarok jelenléte miatt csökkent a kártevők száma, például a repcefénybogár fajok visszaszorultak.

A méhek számára nagyon fontos növények körét facélia, baltacím, hajdina egyedekkel kiszélesítették, és más növényekkel (bíborhere, fonák here, somkóró, borágó, bükköny) gazdagították.

Megállapították a programban résztvevők, hogy a gazdálkodók és a méhészek közötti szoros együttműködés hatékony mind a környezetre, mind a termelés mértékére nézve. A megfigyeléseket most kiterjesztik a „növényi csíkok” mellett a sövények hatásának vizsgálatára is.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?