Jó szomszédok – avagy az egymást segítő növényekkel elkerülhető a vegyszerezés

A növénytársítások a talaj egészségét és a növények jóllétét, a termés fokozását, a betegségek megelőzését szolgálják.

A növények tudatosítás társítása azt jelenti, hogy az egymás mellé ültetett növényi fajokat aszerint válogatjuk meg, hogy azok igényei megfeleljenek egymásnak. A létrehozott növényközösségek védik, segítik, támogatják egymást. Távol tartják a kórokozókat, ugyanakkor a hasznos, beporzó rovarokat odacsalogatják. Vannak olyan fajok, amelyek a növekedésben nyújtanak segítséget azon keresztül, hogy összegyűjti a növekedéshez szükséges tápanyagokat (pl. a nitrogénmegkötő pillangósok).

Jó példa a paradicsom, ami mellé csak olyan növény javasolt, amely elviseli annak tápanyagigényét, és „beéri” a maradékkal, de nagy a vízigénye, továbbá eltűri a paradicsom árnyékát. Ezt a módszert már évszázadok óta alkalmazzák a földeken, a biokultúra elterjedésével vált ismét népszerűvé. A technika nagyüzemi méretekben is hatékony.

A létrehozott növényközösségek védik, segítik, támogatják egymást

Néhány gyakori és jó példa, ha konyhakertet tartasz:

„A három nővér”: Bab, kukorica, tökfélék (patiszon, cukkini, spárgatök). A három kultúrnövényre épült az őslakosok növénytermesztése az Amerikai Egyesült Államok mai területén. Az első törzsi kertészek rájöttek arra, hogy a tök a talajnak árnyékolást ad, a kukorica a babnak támasztékot, a bab mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).

* Bazsalikom: nagyon hasznos, megóvja a gombabetegségektől a kultúrnövényeket, vonzza a beporzókat, ezáltal javítva a kötődést.

* Borágó: a magyar népnyelvben uborkaszagú fűnek is nevezett fűszernövény nagyon vonzza a méheket, valamint a ragadozó rovarokat. Meghálálja, ha szamóca vagy tökfélék közelébe ülteted, mert távol tartja tőlük a bogarakat.

* Borsó: a pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt, ami nagyon jó a szárzeller és a bimbóskel számára, melyek nagy tápanyagigényű zöldségek. Ugyancsak jó szomszédja a burgonya.

* Fokhagyma: hatékonyan óvja a szamócát a fonálférgek és a gombabetegségek ellen.

* Facélia: kitűnő talajjavító, elűzi a fonálférgeket

* Sarkantyúvirág: elriasztja a kártevőket, de közben vonzza a beporzókat. Ha retek közelébe ülteted, csökkenti a csípősségét.

* Kakukkfű: kiváló méhvonzó, miközben elriasztja a káposztalepkéket.

* Sárgarépa és kapor magukat ültessünk együtt. A kapor támogatja a sárgarépa kelését és a csíranövényeket megtámasztja, illóolajaival védi a répát. A sárgarépa nagyon sok növénytársításhoz javasolt: bab, metélőhagyma (snidling), szarkaláb, borsó, szarkaláb, fejes saláta, paprika, retek, rozmaring, hagyma, borsó, zsálya, paradicsom.

* Hagymafélék a répalégy, a sárgarépa pedig a hagymalégy ellen véd. Jó hatású lehet a kapor és a hagymafélék a káposztafélék közé tartozó rukkolára és brokkolira (spárgakel).

* Saláta: a földbolháktól védi a retket és a többi káposztafélét.

* Koriander: aromásabb lesz közelében a szomszédnövény.

* Petrezselyem: ültessük paradicsom mellé, javítja az aromáját és takarja a talajt.

* Hagyma és a paradicsom jó szomszédok, az előbbi illóolajával ad védelmet.

* Körömvirág: paradicsom, szamóca mellé javasolt. Véd a fonálférgek ellen, vonzza a hasznos rovarokat.

* Spenót: nagyon jó hatása van a talajra, ezáltal minden környező növény fejlődésére.

* Zeller és a káposztafélék társítása javasolt. A zeller véd a káposztalepke, a földibolha ellen.

A társításoknál figyeljünk oda, hogy vannak olyan növények, melyek szomszédsága nem javasolt.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?