A kémiai irtás átöblögeti az adott térséget, és más élőlényekre is hat

Jövőre elvileg már nem lehet vegyi szerekkel irtani a szúnyogokat

Az Európai Unió területén a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható vegyi készítmények légi kijuttatási lehetőségét 2020-tól korlátozzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biológiai védekezés nagyobb szerephez jutna.

A szúnyogok elleni védekezésnek jelenleg két formája van: a biológiai és a vegyszeres kezelés. Az Európai Unió területén azonban a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége jövőre megszűnik– írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján a 24.hu

A légi irtás, és a permetezett vegyi anyag kizárólag csak a már kikelt repülő szúnyogokat pusztítja el. Mindeközben a vízben élő lárvákra nincs hatással, így akár néhány nap leforgása alatt ugyanannyi vérszívó kerülhet a környezetünkbe.

Ahogy arról már részletesen beszámoltunk, ugyancsak a légi irtás ellen szól, hogy a vegyszerek nemcsak a szúnyogokra hatnak, hanem más rovarra is, például a beporzó méhekre. Ezen keresztül valamennyi rovarfogyasztó állatfajra, tehát az egész táplálékláncra. A városlakó molnárfecskék 2010-es 64 százalékos állománycsökkenése minden bizonnyal a szúnyogirtásban keresendő.

A kémiai irtás más rovarokra is, a biológiai irtás csak a célzott rovarra hat

Ezzel szemben a biológiai irtás csak a célzott rovarra hat. A Bacillus nembe tartozó baktériumokat alkalmazzák, vagyis az általuk termelt toxint (Cry4). Ezek a mikrobák olyan spórákat termelnek, melyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak. A spórákból olyan anyagok képződnek, melyek megtámadják a szúnyog bélbolyhainak falát. Az emésztőcsatorna tartalma a testüregbe kerül, ahol mérgezést okoz és elpusztítja a lárvákat.

Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy konferencián arról beszélt, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. De az új szabályok bevezetése után a „kieső” kezeléseket földi kémiai kezeléssel pótolják vagy a biológiai módszerek jutnak nagyobb szerephez a védekezésben. Az NNK-t a portál megkérdezte az új helyzetre való felkészülésről, de egyelőre nem kaptak választ.

Az irtást irányító katasztrófavédelem viszont megerősítette, hogy az Európai Unió területén 2020-tól előreláthatóan megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Ez feltételezhetően nem érinti a földi szórást. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

A katasztrófavédelem közleménye szerint 2020-tól „a lárvagyérítésre alkalmazható biológiai készítményt csak kisebb mértékben érinti a változás, korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható marad légi kijuttatással azokon a helyeken, ahol földi eljárással az nem megvalósítható.” – idézte a lap a katasztrófavédelmet.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy noha a szaktudása megvan az irtást végző cégeknek, azonban mégis a kémiai gyérítést részesítették előnyben, amiben a vegyipar lobbitevékenységét is felfedezni véli.

Szerinte a rendszer nincs felkészülve a biológiai irtásra. Évente változó, de nagyjából 750-820 ezer hektáron végzik az irtást a szakemberek, de a 2014 és 2015-ös adatok szerint pusztán az összterület 2-3 százalékán zajlik biológiai irtás.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?