Elindult a verseny, ma már látogathatóak a csúcsmodern öko házak Szentendrén

A világ legjelentősebb építőipari innovációs versenye, a Solar Decathlon tegnap kezdődött el Szentendrén, így a jövő házai, mától megtekinthetőek. A versenyen indul a BME csapata is, akik a Kádár-kockák modernizálásán dolgoznak.

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg pénteken Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítőverseny.

A rendezvényt videó üzenetben köszöntötte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, aki arról beszélt, hogy az építészetben is fontos a felelős gondolkodás, amely nélkül “nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán”.

A magyar csapat versenyháza
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Még 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériumának kezdeményezésére tartották az első Solar Decathlont Washingtonban. A cél már akkor is az volt, hogy a legfiatalabb építész generáció elsajátítson egy hatékony szemléletet, melynek része, hogy megtanuljon jól együttműködni az új ipari partnerekkel, szponzorokkal. A verseny keretében olyan innovatív, ökológiailag értékelhető, energiahatékony házakat terveznek, melyek a megújuló és tudatos erőforrás-használatot, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok.

Az idei versenyen indult a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is: a Koeb Team témája a sátortetős kockaház, ismert nevén “Kádár-kocka” egy új megközelítésű építési rendszerbe ágyazva. Magyarországon 800 ezer ilyen jellegű ház van. Megtalálhatóak falvakban, de városokban is. Az Alföld kisvárosaiban például ma is túlnyomó többségében ez a háztípus van. A legnagyobb gond velük az, hogy energiahatékonyság szempontjából nagyon rosszak. Erre is megoldás lehet a műegyetemisták által kidolgozott Koeb modul, ami leginkább az IKEA-bútorokéhoz hasonlító rendszer.

A kész belső terek is megtekinthetőek, bejárhatóak
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az általuk tervezett modulok egyfelől olcsók, energiatakarékosak és egyszerűen beépíthetők, másrészt olyan bővítéseket nyújtanak, amelyek a teljes gépészetet magukba foglalják. “Lehet cél pusztán a térbővítés, amikor a fűtésre/hűtésre is alkalmas gabion fal beillesztésével egy új házrészt kapunk. De ennél izgalmasabb, ha egy gépészettel kiegészített modult választunk, például fürdőszoba-bővítéssel egybekötve. Ekkor egy olyan komplex rendszert vásárolunk meg, ami a ház bővítése és komfortfunkciójának javítása mellett egy korszerű, az egész házra rákapcsolható hűtés-fűtés korszerűsítést tesz lehetővé, teljesen kiváltva a korábbi fűtési rendszert” – írják közleményükben.

A mostani esemény különlegessége az előző helyszínekhez képest, hogy a mintaházakat a korábbi helyszíneken általában néhány nap után elbontották, idén azonban két hónapig megtekinthetőek lesznek. Így arra is lehetőség lesz, hogy a házak műszaki teljesítményét a szakértők egy tág intervallumban monitorozzák. A versenyző csapatok a hónap elején érkeztek Szentendrére, és tizennégy nap állt rendelkezésükre, hogy az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek.

A Solar Decathlon 2019-es megrendezését a kormány 3 milliárd forinttal támogatta. Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) még 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.

Az ÉMI közlése szerint a tíz versenyszám az építészet, a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, a városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, az innováció és életképesség, a fenntarthatóság, a komfort feltételek, a lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

Vélemény, hozzászólás?