Százmilliók problémáit oldhatja meg az eljárás, mellyel vizet tisztítanak és napenergiát termelnek

Az innovatív eszköz, melyet az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói fejlesztettek ki, nemcsak megújuló energiaforrás, hanem alternatívát kínál a víz energiahatékony tisztítására.

A jelenlegi víztisztító berendezések gyakran nagy mennyiségű villamosenergiát fogyasztanak, és olyan infrastruktúrát igényelnek, amely sok közösség számára nem elérhető – ezek a közösségek pedig nem jutnak hozzá a biztonságos ivóvízhez. A drámai helyzet a világon több mint 780 millió embert érint.

„Az érintett emberek akár több órát gyalogolnak a távoli forrásokból származó vízért naponta, és több métert kell lefúrniuk a földben, hogy megfelelő ivóvízhez jussanak” – mondta Peng Wang, az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője a The Guardiannek.

Wang és munkatársai a Nature Communications folyóiratban leírják, hogyan működik a fejlesztés:

A készülék tetején egy vízszintes szilícium napelem van, ez alatt pedig több szint épül fel, amelyeken keresztül sóoldatot, sós vagy szennyezett felszíni vizet futtatnak át. A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet – a víz elpárolog, áthalad egy membránon, és kondenzálódik, hogy tiszta vizet hozzon létre. Ezt követi a hőkezelés; a folyamat aztán megismétlődik a következő szinten. A tisztított víz kifolyik a készülékből, ahol a közösség összegyűjti.

A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet
Grafika: Nature Communications

„A keletkező tiszta víz felhasználható a növények öntözésére is, ami lehetővé teszi a sivatagi mezőgazdaság működtetését” – jelzi a kutató.

A fejlesztés egyik kiemelt eredménye, hogy a technológia a víz ólom-, réz-, nátrium-, kalcium- és magnéziumszintjét az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak tartott szint alatt tartja. Felhőtlen körülmények között a napelem energiahatékonysága körülbelül 11% volt, magasabb a vártnál. Bár nem a mostani fejlesztés az első, amely napkollektoros desztillációt alkalmaz, mégis különösen előnyös, mert kétféle eszközt kombinál. Emellett tengervízből a hagyományos napkollektoroknál gyorsabban állított elő ivóvizet.

Vélemény, hozzászólás?