Sziklába faragtak ökoházat – barlangra emlékeztet, de megoldásaiban innovatív

A természetes energiák kiaknázásán alapuló ökológiai villát, a ‘Villa Troglodyte-t’ 2019. július 4-én nyitották meg a nagyközönségnek Monacóban.

Jean-Pierre Lott és Patrick Raymond építész luxus ökovillát alakított ki egy sziklafalból Monacóban. A ház 100 százalékig megújuló energiákból és környezetbarát módon működik. A ‘Villa Troglodyte’ közel kétszáz négyzetméteres, 6 emeletes, három hálószobával, három fürdőszobával és egy, az alapkőzetbe faragott medencével.

Lott elmondta, hogy az ötlet nagyon gyorsan született a szikla felmérésekor. „Ellentétben a hagyományos házakkal, ahol falakat emelsz és emeletet építesz, mi itt éppen ellenkezőleg dolgoztunk: a földbe ástunk, tereket formáltunk, faragtunk, akár egy szobrász” – mesélte. Az eredeti szikla jelentős részét eltávolították, majd a hat emelet kialakítása után betonból „visszaépítették” a felszínt az összes hasadékával, növényzetével együtt.

Az eredeti szikla jelentős részét eltávolították

Az áramellátást napelemek adják, és egy víztisztító-rendszeren keresztül érkezik a tiszta víz. Az ingatlan szénlábnyomának csökkentését a speciális fűtőrendszer is segíti. A munka 20 hónapig tartott, a ház eladó, ára 30-40 millió euró.

Az építészek hangsúlyozták, hogy a villát nem lehet másolni, a tervet megismételni, annyira speciális volt az építkezés. Inkább egy műalkotást hoztak létre, sem mint egy követhető modellt – summázták a Reutersnak.

Faragtak, akár a szobrászok

Miközben a ház barlangra emlékeztet, abszolút 21. századi az innovatív megoldások terén.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?