Visszavadítanak erdőket magyar erdőökológusok

Egy kísérleti program keretében ökológusok az idősebb őserdőkre hasonlító erdőségek „visszavadítását”segítik Magyarországon. A természetes erdők és az őserdők amellett, hogy megőrzik a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás is kevésbé érinti ezeket a területeket.

Magyarországon is található egy nagyon kicsi „őserdőfolt”: a Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, a Kékesi Észak Erdőrezervátum. Ez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan nem vagy nagyon kevés emberi hatás érte a területet – mondta Aszalós Réka erdőökológus, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa az M1 aktuális műsorában.

A szakemberek most meglévő gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket, és „elindítják” azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű állományokra a projekt során – idézi a műsort az MTI.

Aszalós Réka elmondta, a visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza, amelyre már bevált technikáik vannak. Egy természetes erdőben nagyon sokféle átmérőjű fa van, nem úgy, mint egy gazdasági erdőben. Így a projekt során a fajták sokszínűségének visszaállítása mellett arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen és jelenjenek meg a holt fák is.

A visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza

Mint hozzátette, sokan nem gondolnák, de a lábon álló holt fák, a kidőlt törzsek a jelentős élőhelyek közé tartoznak. A harkályok azonnal megtalálják a holtfákat és odúkat készítenek, az összes odúlakú lény ezekhez kötődik, be tudnak költözni ezekbe.

A természetes erdő és az őserdők úgynevezett hotspotok, megőrző helyei a biodiverzitásnak – magyarázta Aszalós Réka hozzátéve, hogy nagyságrendi különbség lehet a biológiai sokféleség tekintetében egy leegyszerűsített gazdasági erdő és egy természetes erdő között.

Ezeknek az erdőknek az ellenállóképessége, az immunrendszere is sokkal erősebb – hangsúlyozta Aszalós. A klímaváltozás ezért ezeket az erdőket kevésbé érinti. „Minél természetesebb egy erdő, minél jobban hasonlít fafaj összetételében, szerkezetében ezekre az idős erdőkre, amelyek már rengetek évszázadot, évezredet túléltek, annál inkább meg tudjuk őrizni ezeket az utókornak” – hangsúlyozta az ökológus.

Rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek az őserdőknek nagyon magas a szén-dioxidot megkötő képességük. Kutatók kimutatták, hogy még egy 400 éves erdő is a tárolás mellett folyamatosan köt meg szén-dioxidot. Az ökológus szerint a klímaváltozás szempontjából ugyanakkor nemcsak ezért fontosak az erdők, hanem azért is, mert árnyékolnak.

Fotók: Kékes Erdőrezervátum

About The Author

Vélemény, hozzászólás?