Ebben a boltban csak műanyaggal lehet fizetni, és csak újrahasznosított holmi kapható

A vásárlók kizárólag újrahasznosított termékeket vásárolhatnak a szardíniai pop-up áruházból. Nem is akárhogyan, ugyanis a műanyag a fizetőeszköz is, mivel az üzlet nem fogad el pénzt.

 

A szardíniai Porto Cervóban található pop-up áruházban (a pop-up boltok hirtelen és ideiglenesen bukkannak fel a városokban) újrahasznosított használati tárgyakat árusítanak, például műanyag vizes palackokat, elvihető kávéscsészéket és bevásárló táskákat.

A vásárlók hitelt kapnak az új termékekre, ideértve a színes csempéket és a lámpaernyőket is, azért, mert újrahasznosított termékeket visznek haza, ezáltal megtisztítják a környezetet. Legközelebb visszavihetik a tárgyat, vagy bármi egyéb műanyagot. ami feldolgozható. A körkörös gazdaságra épülő vállalkozás a Miniwiz Trashlab legújabb fejlesztése. A hulladék újrafelhasználásának lehetőségeit bemutató mobil laboratórium és bolt korábban megjelent a London Design Festivalon, a milánói design héten és Tibetben is bemutatták.

Az üzletet felszerelték a Miniwiz „Trashpresso” gépével és egy intelligens, Robin nevű szeméttárolóval. Robin nyomon követi és osztályozza a hulladékok típusát és pontokba szedi azokat. Az áruház ezeket a pontokat fizető eszközként fogadja el.

A gép szállítható, így lehetővé teszi azt, hogy az újrafeldolgozás többé ne egy-egy nagyobb befektető és nagy hulladékfeldolgozó üzem kiváltsága legyen

A vállalkozás nagy figyelmet kapott fejlesztésével, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy az újrafeldolgozás többé ne egy-egy nagyobb befektető és hulladékfeldolgozó üzem kiváltsága legyen. A hordozható Trashpresso újrahasznosító gépek egyfelől tisztítják és szárítják a hulladékot, majd felaprítják apró pelyhekké. Az alkotóelemek egy  indukciós gépbe kerülnek, ahol a hevített műanyagot újraöntik.

A teljes gyártási folyamat kevesebb mint öt percig tart, a hulladéktól az új termékig. Minimális a költségszint (víz, sőt vezetékes villamos energia használata nélkül dolgozik a gép), hiszen napenergiával működik a szerkezet.

Az üzletben megtalálható a Miniwiz által átalakítandó hulladékfajták kiállítása is, a rétegelt lemez polcokon elrendezve a cseretermékek mellett (nyitókép). Az üzlet közepén formatervezett bútordarabok díszelegnek, amelyek eldobott tárgyakból készültek.

Öt perc alatt lesz a hulladékból újrahasznosított anyag

„Minden olyan termék, amelyet nálunk lát és megérint, egy előzőleg már használt csomagolási hulladékból származik,” mondta a Miniwiz alapítója, Arthur Huang. „Ennek az üzletnek minden hüvelykje tele van az emberek találékonyságának történeteivel” – tette hozzá.

A betérő vendégeket fogadó személyzet hulladék anyagból készült kabátot visel.

A Miniwiz alapítója az idei Milánó Design Héten azt mondta, hogy a bioplasztik ugyanolyan káros lehet a környezetre, mint a fosszilis tüzelőanyagokból készült tárgyak. Leggyakoribb formája a politejsav (PLA). Amikor a PLA-ból készített bioplasztika lebomlik, ez csökkenti a talaj pH-ját, és savassá teszi, ami hatással lehet a környező ökoszisztémára.

A bioplasztika újrahasznosítása jobb megoldás, mint az, hogy teret adjunk a bomlási folyamatoknak.

Forrás: Dezeen

About The Author

Vélemény, hozzászólás?