Pet-kupa fotó: petkupa.hu

Egyhetes hulladékvadászat kezdődik a Tiszán

Ismét vízre szállnak augusztus 3-án a PET Kupa kalózcsapatai, hogy napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán. A csaknem nyolcvan folyamkilométeres távot saját építésű pillepalack-hajókkal teszik meg a csapatok.

A Tisza és mellékfolyóinak tisztítása évek óta sokakat mozgósít. Idén a május végi árhullám után rekord mennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők. A 7. PET Kupa résztvevői naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól mentesítik a folyót és árterét.

Idén júniusban a Tisza-tavon is volt egy futam, ahol három tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők  – közölte a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége. A 7. Tiszai PET Kupa augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban, a mezőny augusztus 5-én 10:30-kor a tivadari strand mellől rajtol.

Újrahasznosított műanyagból készülnek a flotta hajói Fotó:petkupa.hu

A napi 10-20 folyamkilométeres vízi távok megtétele után különböző helyszíneken köt ki a flotta. A gyűjtést követően a hulladékokat válogatásják, tömörítik, a kutatók pedig az ártéri erdők talajrétegeiben vizsgálják meg a mikroműanyag-tartalmat.

A Felső-Tiszán már hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak. A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a rendezvény fő támogatója, kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni küzdelemben. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

A PET Kupa átadása és az eredményhirdetés augusztus 10-én este, Záhonyban lesz. A rendezvény Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, dr. Kollarik Tamás és Dobos Menyhért védnöksége alatt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A PET Kupa eddigi eredményei: 85 hulladékhajó, félmillió palack összeszedése az ártérből,  38 tonna hulladéktól mentesült a Tisza, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 50 megtisztítása

 

 

Vélemény, hozzászólás?