Idén hosszabb lesz a dinnyeszezon, még szeptember végén is vásárolhatunk a gyümölcsből

2019-ben várhatóan mintegy 180 ezer tonna lesz a hazai dinnyetermés.

A termelők tudatos fajtaválasztása miatt idén már nem augusztus 10-én, Lőrinc napján ért véget a szezon, hanem kihúzódik szeptember végéig. Az öt magyar dinnyetermesztő körzet termelőinek a megélhetése a dinnye fogyasztásától függ, ezért indított fogyasztást ösztönző kampányt az Agrármarketing Centrum (AMC).

– Az egészségügyi világszervezet ma fejenként napi 400 gramm gyümölcs fogyasztását javasolja, Magyarországon ez a mennyiség most 250 gramm; ezért is fontos a gyümölcsfogyasztásra felhívni a figyelmet. A dinnye, mint szezonális gyümölcs kitűnő lehetőséget ad erre – mondta el Ondré Péter, az AMC ügyvezetője a kampánynyitó zamárdi helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

A görögdinnye 90 százaléka víz, így kitűnő folyadékforrás, emellett tartalmaz egyebek közt B6-, C-, és E-vitamint, niacint, folsavat, vasat, káliumot és mangánt. A húsában sokféle karotin van, ami a szervezetben A-vitaminná alakul.

A dinnyében van A, B, C és E vitamin, foszfor, és magas a víztartalma Fotó: Unsplash

Ondré aláhúzta, hogy a magyar dinnye ellenőrzött és biztonságos úton kerül a kiskereskedelembe, és fontos, hogy a hazai fogyasztás ökológiai lábnyoma is kisebb az import gyümölcsnél.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és beszállító ipari osztályának elnöke elmondta, hogy termelési programot állítottak össze, ennek eredménye, hogy a gazdák már több fajtát termesztenek. A szakember eredménynek nevezte, hogy idén elmaradt az áruházláncok korábban évenként ismétlődő árletörése.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a népszerűsítő kampány zamárdi helyszínén felhívta a figyelmet arra, hogy a szélsőséges időjárás a hazai dinnyetermelőket is érintette, de lényegében nem befolyásolta sem a dinnyetermés minőségét, sem a mennyiségét – tudatta az MTI.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?