Kiszáradtak a hegyi legelők Ausztriában, már a téli takarmányt adják az állatoknak

A száraz, meleg nyár miatt annyira kiszáradtak a legelők Ausztriában, hogy nincs elegendő takarmány a tejelő tehenek számára.

A nyári hónapokban a gazdák a völgyekből felterelik jószágaikat a magasabban fekvő hegyi legelőkre, hiszen normális körülmények között  ott még a melegebb napokban is bőven van számukra élelem és ivóvíz. Idén azonban akkora a hőség, hogy még ezek a legelők is kiszáradtak – tudósít az euronews.com.

Augusztus elején már az itatás is probléma volt, a meleg nyári napokon ugyanis egy állat 100 liter vizet is megiszik. “Fent, Hochstaffnál van egy házunk, ahol esővizet gyűjtünk. A 23 borjú 5 nap alatt kiürítette a tárolót. Ha nincs eső, nem töltődik újra” – mondja Martin Karrer, az alpesi mezőgazdasági társlás elnöke. Legutóbb tavaly júliusban volt hasonló szárazság a hegyekben, akkor tartálykocsikból itatták a legelésző teheneket.

Ha nem tudnak enni az állatok, akkor a gazdák kénytelenek beavatkozni, vagyis hamarabb beterelni őket, és a félretett takarmánnyal etetni. Ilyenkor a zöldtakarmány helyett a napi élelmezési igényük több mint felét a téli takarmányból kapják.

Egyelőre nem látszik megoldás a problémára. Bár a gazdák reménykedtek, hogy augusztus közepére mérséklődik a meleg, nem így alakult. A viharok sem igazán segítenek, mivel a talaj annyira kemény, hogy a víz nem tud felszívódni. “A természet eddig mindig jelen volt, hogy segítsen nekünk helyrehozni a károkat. Most abban bízunk, hogy lesz elegendő takarmány. Az első aratás ugyanis megfelelő volt” – fűzte hozzá Claude Baehler, svájci gazda.

Vélemény, hozzászólás?