Ma már a ’bio’ nem azt jelenti, hogy kukacos a zöldség

Ma hazánkban a biotermelők aránya jóval alacsonyabb, mint más európai országban. Tolna megyében például kilenc biogazda van. A termelők szerint pedig megéri vegyszermentesen gazdálkodni, mert kevesebb költséggel jár, nem kell műtrágyát, gyomirtót venni. Kevesebb a termény is, de jóval magasabb áron adják el, és soha nem marad rajtuk semmi. Az is igaz, hogy Magyarországon egyelőre csak kevés vásárló engedheti meg magának ezeket az árukat. Sajnos.  

Összesen kilencen foglalkoznak Tolna megyében ökológiai gazdálkodással. Ez a szám alacsony az európai átlaghoz képest. Tamási, Nagydorog és Kajdacs környékén van hagyománya az ökológiai gazdálkodásnak; itt már betakarították a bio- és tönkölybúzát, a biorizst. Mint mondják, ma már a bio nem a csúnya, esetleg kukacos zöldséget, gyümölcsöt jelenti, amit vegyszermentesen termeltek, mert a küllem is fontos elvárás.

Idén 85 százalékkal kevesebb a biotermény az időjárási viszonyok miatt – mondták el Tolna megyei termelők a teol.hu-nak.  Komáromi János, nagydorogi termelő szerint a visszaesésen nehéz lett volna korrigálni, mivel az ökogazdálkodók műtrágyával nem javíthatnak a körülmények okozta károkon. Márpedig az őszi majd a tavaszi aszály súlyos gondokat jelentett.

A gazdáknak át kellett gondolni az idei termesztést: Komáromi János például napraforgót akart vetni, ám mivel májusban nagyon bőséges volt a csapadék, ami kedvez a gyomosodásnak, meggondolta magát, és a köles mellett döntött.

A termelő szerint ma sem sokan tudják, hogy mitől ’bio’ egy termény: mint mondja, a lényeg, hogy be kell a gazdáknak tartani a vonatkozó jogszabályban rögzített feltételeket, csak engedélyezett növényvédelmi célú, természetes alapanyagú, vagy mikrobiológiai készítményeket használhatnak. A feltételrendszer betartását egy akkreditált szervezet ellenőrzi (például a Biokontroll Hungária), ami kiállít egy tanúsítványt, ezt követően tekinthető csak bionak a termény. Figyelemmel kell lenniük a környezet természetes harmóniájára is a termelés során. Vannak készítmények, például a rezes, kénes permetszerek, illetve a baktérium­trágya, amit a biogazdálkodó is használhat. A Biokontroll listáján ezeket pontosan felsorolják. Egyébként hazánkban 130 ezer hektárnyi területen folytatnak ökológiai gazdálkodást, ez is jóval az európai átlag alatt van, ráadásul ennek harmincöt százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát nevelnek.

A biotermelőnek, ha úgy dönt, hogy mostantól biotermékeket állít elő, a bejelentést követő huszonnegyedik hónap után elvetett növények termését értékesítheti bioként. A talajnak ennyi idő kell legalább, hogy kitisztuljon.

A gyümölcsösnek pedig még több: négy év ökológiai gazdálkodás után lehet csak bioként árusítani, persze, ha minden feltételt betartott a termelő, és ezt igazolni is tudja.

Egyebek közt akkor nevezhető egy termény bionak, ha legalább 24 hónap telt el a vegyszermentes termelés kezdete óta

A gazdákat szigorúan ellenőrzik, a kontroll szervek készletnyilvántartást, gazdálkodási naplót, a beszerzett anyagok igazolt listáját, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel, kérik. Az ellenőrök évente vagy kétévente cserélődnek annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges összebeszélést.

A nagydorogi termelő szerint még a klímaváltozás káros hatásai ellenére is megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani. Bár a termesztési körülményből következően jelentősen kevesebb zöldség terem egy területi egységen, mint a hagyományos módszer esetében,  ám kevesebb a ráfordított költség, tekintve, hogy nem vásárolnak műtrágyát, gyomírtószert.

Amit megtermeltem, mindig eladtam, és az érte kapott ár jóval fölötte volt a szokványos termények árának. Az igaz, hogy az eladott terményeim általában tőlem egyenesen Németországba indultak – mesélte Komáromi János. Azt is elmondta, hogy elkészült Sárszentlőrincen a malom, ahol teljes kiőrlésű biolisztet állítanak elő. A paksi és a budapesti piacon árusítja a saját készítésű termékeit, így teljes kiőrlésű búzából, tönkölybúzából, hántolt kölesből készült liszteket és a barna kölest is.

Sokan keresik a biotermékeket, és sok a visszajáró vásárló, a legtöbben céltudatosan jönnek – mondta az egyik szekszárdi bioszaküzlet vezetője. Sokan vannak, akik az eladó tanácsát kérik egy-egy gyógytermék használata előtt. Egy paksi biobolt vezetője azt emelte ki, hogy sportolók, idősek, fiatalok is megfordulnak üzletükben, széles a vásárlói réteg.

Egy néni azt mondta neki, tíz éve el sem tudta volna képzelni, hogy kukoricadarából készít süteményt, de jönnek az unokák, akik már egészséges életmódot folytatnak, és ezt kérik tőle.

Fotók: Unsplush

Vélemény, hozzászólás?