Még mindig virágzik az illegális fakitermelés hazánkban is

Az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében elengedhetetlen a fatermékek nyomon követhető értékesítése. Márpedig az illegális fakitermelés és fakereskedelem még mindig virágzik hazánkban is. Tavaly Tolna és Baranya megyében volt a legmagasabb az elkövetések száma. 

 

Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve Európa-szerte egyre nagyobb az igény a fára, mint tüzelő- és nyersanyagra. Ezzel együtt sajnos az illegális fakitermelés és kereskedelem folyamatosan veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly több mint 80 százalékkal növelte az előző évhez képest a faanyag kereskedelmi láncban végzett ellenőrzések számát, amelynek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese (mintegy 130 kamionnyi) lett a 2017. évinek. A kirótt bírságok pedig háromszorosára, közel 38 millió forintra emelkedtek – derült ki a Nébih honlapján közzétett összesítőből.

A legmagasabb bírságokat tavaly Tolna (11 millió forint) és Baranya (8,9 millió forint) megyében rótták ki, az illegális fakitermelés kockázata Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében volt a legmagasabb. Tavaly a hatóság szakemberei csaknem 2500 telefonhívást fogadtak és 1500-nál több elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

 

A legmagasabb bírságokat tavaly Tolna és Baranya megyében rótták ki

Az illegális fakitermelések hatékony visszaszorítása érdekében elengedhetetlen a fatermékek nyomon követhető értékesítése – közölte a szervezet. A legális faanyag-kereskedelem garantálja, hogy az eladott és megvásárolt faanyag jogszerű forrásból származik, miközben a magyar erdők védelmét is szolgálja.

A hatóság az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján most összeállított egy olyan útmutatót, amelynek segítségével minden faanyagkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás megismerheti a fatermékek jogszerű kereskedelmének alapvető követelményeit. Az összefoglaló tájékoztató elérhető a Nébih honlapján.

 

Vélemény, hozzászólás?