Miért drágább a paradicsom és a paprika idén?

A paradicsomnál és a paprikánál, vagyis a hajtatott zöldségeknél feltűnő az áremelkedés idén. A növények ugyanis alacsony terméshozammal reagálnak a szélsőséges időjárásra.

 

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon augusztus első napjaiban 435-460 forintot kérnek a hazai gömbparadicsomért, a fürtös pedig ennél is többe, mérettől függően 540-555 forintba kerül. Az előző évhez viszonyítva ez több mint hetvenszázalékos áremelkedés – írta a Magyar Nemzet.

A termelők szerint a szélsőséges időjárás miatt nemcsak szabadföldön, de az üvegházakban is lényegesen kevesebb étkezési paradicsom termett, mint tavaly. Ennek az az oka, hogy a szélsőséges időjárás miatt a klímaérzékeny fajok stresszessé válnak. Míg a legkorszerűbb üvegházakban tavaly  négyzetméterenként 2,5–3 kiló fürtösparadicsom termett hetente, júliusban visszaesett 1,5–2 kilóra.

A jelenség érvényesek a paprikára is. Az édes, tölteni valóért július végén, augusztus elején 390 forint és 445 forintot kértek a fővárosi nagybanin, míg 2018-ban 220 és 310 forint között mozogtak az árak.

A lecsópaprikát idén 290 forintos kilónkénti áron kínálják, míg tavaly 180 forint volt. A vöröshagyma kilója a nyár utolsó hónapjának első hetében 165 forint, a múlt évben 130 forintot kértek a piacokon. A gumós zeller ára is jelentősen emelkedett: a tavalyi 345 forinthoz képest most 450 forintot kérnek a terményért a kereskedők.

Drágább lesz az alma is. Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk. A terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?