Nem lehet kerítéssel megállítani a klímaváltozás hatásait, erre fel kell készülnünk

Bár túlzóak a jelenlegi prognózisok, fel kell készülni, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait nem lehet kerítéssel megállítani – mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi professzora. Szerinte amennyiben a kormányok nem teljesítik vállalásaikat, vagyis az évszázad végéig nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését, akkor elérhetünk egy olyan “átbillenési pontot”, amin túl visszafordíthatatlanná válnak bizonyos folyamatok

 

Ami várható: gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, a víz körforgása fel fog gyorsulni, több lesz az árvíz és az aszályos időszakok, területek. A megoldás az lehet, hogy a vízfelesleget nem vezetjük el, hanem tároljuk, hogy szükség esetén felhasználható legyen – mondta a szakember az M1 Aktuális műsorában.

A tudós kiemelte, hogy hazánkban még nincs krízishelyzet, és túlzónak nevezte azokat a prognózisokat, amelyek szerint már csak néhány vagy egyetlen év maradt, hogy megfordítsa az emberiség a kedvezőtlen folyamatokat. A változásra azonban fel kell készülni.  Amennyiben a kormányok nem teljesítik vállalásaikat, és az évszázad végéig nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését, akkor valóban elérhetünk egy olyan “átbillenési pontot”, amin túl visszafordíthatatlanná válnak bizonyos folyamatok – idézte az MTI a beszélgetést.

A kormányoknak teljesíteniük kell vállalásaikat, és az évszázad végéig 2 Celsius alatt tartani a hőmérséklet emelkedését

A hőmérséklet emelkedése mellett a népességrobbanás is nagy kihívás. A 20. században az emberiség létszáma a háromszorosára, 2 milliárdról 6 milliárdra gyarapodott, a vízkivétel pedig a hatszorosára – ismertette Szöllősi-Nagy András.

Hozzátette: a reális prognózisok szerint a végpont 2120-ban a 12 milliárdos népesség lehet, amely már valóban az emberi létet fenntartó ökoszisztémákat fenyegeti. Magyarország azonban szerencsés, hisz a Kárpát-medence alján fekszik, jelentős vízgyűjtő területen, továbbá nagy felszín alatti víztartalékokkal is rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?