Nemzetközi környezettudományi kutatóintézetet alapítottak Németországban  

A Németország és Lengyelország határán, Szászország tartományban fekvő Görlitzben alapított nemzetközi környezettudományi kutatóintézetet az ökológiai rendszerek átalakulásával, a vezető nélküli járművekkel, rendszerbiológiai kutatásokkal foglalkozik majd. A CASUS eredményei azt is megmutatják, hogy milyen esélyeket rejt társadalmunk számára a digitalizáció. 

 

A CASUS (Center for Advanced Systems Understanding) nevű intézet az úgynevezett digitális interdiszciplináris rendszerkutatás központja lesz, egyebek mellett ökológiai rendszerek átalakulásának modellezésével, rendszerbiológiai kutatásokkal és autonóm – vezető nélküli – járművekkel kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozik majd.

Az intézetben a tudományágak és az országok közötti határokat átívelve állítanak össze kutatócsoportokat, az egyes szakterületek legjobb tudósait igyekeznek megnyerni, hogy együtt fejlesszenek ki digitális módszerekkel megoldásokat a hálózatba szerveződő, összetett rendszerek működésének jobb megértésére – emelte ki ismertetőjében az egyik résztvevő intézmény, a drezdai HZDR természettudományi kutatóközpont.

A CASUS eredményei „megmutatják majd, hogy milyen esélyeket rejt társadalmunk számára a digitalizáció” – emelte ki az intézet megnyitó ünnepségén Anja Karliczek német szövetségi oktatási és kutatási miniszter.

Az MTI híre szerint működésének első, három évig tartó szakaszának végére  nagyjából 100 kutatót foglalkoztat majd a  többek között a wroclawi és a drezdai egyetem együttműködésével létrehozott intézet, amely 11 millió euró (3,6 milliárd forint) német szövetségi és szászországi tartományi kormányzati támogatással kezdi működését.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?