Őshonos fákat ültetett Jane Goodall a Sas-hegyen

Dr. Jane Goodall, világhírű etológus három őshonos facsemetét ültetett el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Sas-hegy lejtőin.

A sas-hegyi tölgyes – kiemelkedve kertvárosi környezetéből – őshonos erdei fajaival a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező szárazföldi élőhelyeink közé tartozik – csakúgy, mint Magyarország más tölgyerdei. Fennmaradásukat azonban különböző invazív növények veszélyeztetik –írja az Duna-Ipoly Nemzeti park honlapja.

A Sas-hegy egy különösen jelentős biodiverzitás „hotspot”, ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti.

Jane Goodall házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet ültetett el a területen

A Life4OakForests projekt keretében az özönnövények visszaszorításával, az erdőregenerációs folyamatok megsegítésével (a túlzottan elszaporodott cserjék visszaszorításával), illetve a tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével érjük el a tölgyesek természetesebbé válását.

Ehhez a munkához járult hozzá most Dr. Jane Goodall: miután természetvédelmi kampányával a Szigeten járt, a Sas-hegyen is beszédet mondott, ahol gyerekek részvételével őshonos facsemetéket – házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet – ültetett el a területen, melynek eredményeképp természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is.

A Jane Goodall’s Roots&Shoots program az embereket, elsősorban a fiatalabb generációt igyekszik megszólítani és inspirálni az őket körülvevő, nekik nem tetsző környezeti vagy társadalmi problémák megoldására. Az 1991-ben Dr. Jane Goodall által indított, több mint 110 országban működő program magyarországi csoportjai a közös faültetéssel fejezték ki a tenni akarás és a kétkezi természetvédelem fontosságát. „Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ” – mondta az eseményen Dr. Jane Goodall, aki a magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett fővárosunkba.

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?