Tudósok azt javasolják a világcégeknek, hogy fenntartható gabonából készítsék a zabpelyhet

Amerikai tudósok azt javasolják, hogy a gabonapehely-gyártó nagyvállalatok térjenek át a fenntartható módon termesztett gabonafélék felvásárlására.  Egy tanulmány szerint a zabpehely olyan hatalmas mennyiségben fogy világszerte, hogy az átállás óriási területeken segítené a fenntartható mezőgazdaság elterjedését.    

 

A Union of Concerned Scientists (UCS) amerikai nonprofit szervezet most készült jelentése szerint hatalmas földterületek válhatnának fenntarthatóvá, ha a nagy gabonaipari cégek kizárólag fenntartható gazdaságból származó alapanyagokat vásárolnának fel.

Az elmúlt évtizedekben néhány gabonaféle uralta az ipart. A kukorica és a búza a gabonafélék két leggyakoribb növénye, ezzel együtt a legkevésbé fenntarthatóan termesztett is – írja a modernfarmer.com. A kukorica gyakran ugyanazon a parcellán marad, vagy más haszonnövénnyel vetésforgóban termesztik, így az érintett mezőgazdasági területet komoly erózió érheti.

A négy fő gabonapehely-gyártó az USA-ban – a General Mills, a Kellogg Company, a Post Holdings és a Quaker Foods – a gabonafélék piacának 86 százalékát uralja. Ezek közül a vállalatok közül néhányan elkezdtek áttérni a fenntartható gazdálkodásra, ám Marcia DeLonge, az UCS vezető tudósa szerint hatékonyabb intézkedésekre van szükség.

“Azoknak a termékek az előállítása,  amelyeket sokan fogyasztanak világszerte, valóban nagy hatással lehet  a talaj támogatására,  az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldások megteremtésére” – mondja DeLonge.

A jelentés megállapította, hogy ha Kelloggs kizárólag fenntartható módszerekkel termesztett kukoricát használna fel egy évnyi Frosted Flakes előállításához,  30 000  hektárnyi területet lehetne átalakítani fenntarthatóvá.

A világcégek ösztönözhetnék a termelőket

DeLonge szerint vannak olyan kisebb gabonatermelők, akik évekkel ezelőtt kezdték el az átállást, és már az élen járnak. Scott Wedemeier 2015-ben szervezte át az Iowa-i Maynardban található tejgazdaságát fenntartható biogazdaságra.

Az átalakítás előtt a gazdaságban szójababot és kukoricát termesztettek, ám azóta Wedemeier drasztikusan megváltoztatta a gazdaság fókuszát. A farm, a Grassway Biogazdaság most zabot termel egy  müzli társaság számára.

DeLonge szerint a mezőgazdasági termelőknek egyre nehezebb lesz továbbadni a talajt a következő generációk számára, ezért fontos a mielőbbi áttérés, amit pedig a világcégek, a felvásárlók ösztönözhetnek.

Fotók: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?