Processed with VSCO with k3 preset

A világ legnagyobb tetőtéri farmját építik Párizsban, bárki bérelhet parcellát és termelhet

A Párizs délnyugati részén épülő városi kert körülbelül 14 000 négyzetméternyi lesz – és ezzel egyben Európa legnagyobb fenntartható urbán farmja. 

 

A Párizsban épülő hatalmas tetőkertben a tervek szerint több mint 30 különféle növényfaj jelenik meg, körülbelül napi 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget szüretelnek majd főszezonban. 20-22 kertész gondozza a monumentális portát, akik kizárólag bio módszereket alkalmaznak.

„A cél az, hogy a gazdaság globálisan elismert fenntartható modelljét hozzuk létre” – mondja Pascal Hardy, az Agripolis mezőgazdasági társaság igazgatója. “Minőségi termékeket fogunk használni, amelyeket a természet ciklusaival összhangban termesztünk, és mindezt Párizs szívében.”

A párizsi Expo Porte de Versailles, a 15. kerületben jelenleg átalakítás alatt álló nagy kiállítási komplexum tetején épül a kert.

Az átalakítás alatt álló nagy kiállítási komplexum tetején található majd a kert

“Friss termékeinket a város délnyugati részén élő állatok táplálására használják fel – akár közvetlenül, veg-box rendszerekkel, akár üzletek, szállodák és étkezdék útján – ezáltal segítve az élelmiszer-szállítás okozta légszennyezés csökkentését” – mondja Hardy. “Ráadásul nem fogunk peszticideket vagy vegyszereket alkalmazni.”

A farm a városi mezőgazdasággal kapcsolatos szolgáltatások széles skáláját is kínálja, beleértve oktatási túrákat, csapatépítő műhelyeket. A helyi lakosoknak lehetősége nyílik saját kis parcellák bérlésére – speciálisan kialakított fa ládákban – ahol maguk is termelhetnek.

“Ha létre tudunk hozni egy olyan üzleti modellt, amely gazdasági szempontból életképes, az mintát ad  a fenntarthatóságra törekvő  városi gazdaságoknak is.”

Noha a nagyszabású városi-tetőtéri gazdálkodás önmagában nem új, ismertek például a hágai, a detroiti és a sanghaji nagyobb telephelyek, ez a párizsi farm több szempontból úttörő lesz. A világ legnagyobb tetőtéri gazdaságában saját technológiával kialakított aeroponikus, „vertikális” gazdálkodást folytatnak majd. Az aeroponikus termesztés során a növényeket speciális tárolókban nevelik, amelyekben a levegő keringtetésével oszlatják el az optimális mennyiségű tápanyagot.

Manhattanben is közkedveltek a bérelhető tetőkertek

“Elképzelésünk egy olyan város, amelyben a síktetőket és az elhagyott felületeket lefedik ezek az új növekvő rendszerek” – mondja Hardy. Párizs városa elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig 100 hektár növényzetet ültet a fővárosban, és ennek egyharmadát a városi mezőgazdaság teszi majd ki.

Vélemény, hozzászólás?