Elkészült a bioreaktor, ami négyszázszor több szén-dioxidot képes megkötni, mint egy fa

Régóta vizsgálják a tudósok az algák szén-dioxid elnyelő képességét, ám az üvegházhatású gázok ellen direkt módon csak néhány éve használják fel őket. Az amerikai Hypergiant Industries most egy olyan bioreaktort gyártott alga felhasználásával, ami a cég szerint akár 400-szor több szén-dioxidot képes megkötni, mint egy fa.

Az algák, moszatok, páfrányok hatékonysága az ökoszisztémára nézve igen jelentős: évente 14 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami megfelel annak a mennyiségnek, amennyi évente az erdőtüzekkel és a biomassza égetésével felszabadul – írták a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Központ, a Max Planck Intézet és a Kaiserslauterni Műszaki Egyetem kutatói 2012-ben.

„Az algában az a csodálatos, hogy nagyon olcsó, és könnyű termeszteni. Legfőképp napfényre, szén-dioxidra és vízre van szüksége”  – mondta a Fast Companynek Ben Lamm, a Hypergiant vezérigazgatója. Az algák felhasználásával működő, Eos Bioreactor névre hallgató bioreaktoruk futurisztikus megjelenésű, 90 x 90 x 210 centiméteres, és akár városi környezetben, akár otthon is lehet használni – olvasható a Quibit cikkében. 

Négyszázszor több szén-dioxidot köt meg, mint egy fa

„Üzemanyaga” a Chlorella vulgaris nevű mikroalga, ami több szén-dioxidot tud elnyelni bármelyik másik növénynél. Az algát a gép csőrendszerében és 200 literes víztartályában helyezik el, ahol bepumpált levegőre és mesterséges fény hatására fotoszintetizálni kezd, és ezzel együtt megköti a levegőben lévő szén-dioxidot.

A cég – mely elsősorban mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozik –  becslései szerint egy gép évente két tonna szén-dioxidot képes megkötni a levegőből, amit aztán később felhasználható bioüzemanyagként ad ki magából.

Az Eos szoftvere folyamatosan felügyeli és optimalizálja a fénybeállításokat, a hőmérsékletet és a pH-értékeket is. Mint mondják a kutatók, egyelőre csak a prototípusok készültek el, de a cég 2020-ra szeretné piacra dobni a terméket. Ezt követően állítólag majd a gép terveit is nyilvánossá teszik, hogy mások is ihletet kapjanak hasonló berendezések gyártásához.

 

Vélemény, hozzászólás?