LIVERMORE, CA - MAY 16: Cars and trucks drive along interstate 580 near rows of wind turbines at the Altamont Pass wind farm May 16, 2007 in Livermore, California. According to the online resource SustainLane Government, Oakland, California is well on its way to meeting a California mandate that calls for 20 percent of elctricity purchases to come from renewable sources by the year 2020. Oakland currently leads the nation in green energy by drawing 17% of its electrical power from renewable sources such as solar, geothermal and wind turbines. Much of Oakland's electricty comes from one of the worlds largest wind farms along the Altamont Pass near Livermore, California. The wind farm spans over 78 square miles with over 5,400 wind turbines capable of powering up to 180,000 homes. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Hatalmas átalakítások várhatóak Franciaországban, hogy elérjék a teljes karbonsemlegességet 2050-re

Megvalósítható az a cél, hogy 2050-re Franciaország karbonsemleges legyen, miközben továbbra is megmarad a gazdasági növekedés az országban és az emberek életminősége javul. Egyebek közt 50%-kal csökkenteni kell a gazdaság végső energiafelhasználását, 16 millió épületet kell addigra felújítani az energiahatékonyságnak megfelelően.  Emelett 2050-re 50%-kal kevesebb hulladékot szabad termelni és annak is már 80%-át újrahasznosíthatóvá kell tenni,  50%-kal javítani kell a talajművelés hatékonyságát, 50%-kal kell csökkenteni a húsfogyasztást. Mindez nem könnyű feladat, és veszteségekkel is jár – hangzott el a Közgazdász-vándorgyűlésen a Mi

 

Másfél éve zajlik Franciaországban 27 nagyvállalat összefogásával és a hatóságok-társadalom széleskörű bevonásával egy olyan átfogó stratégia megvalósítása, amelynek célja, hogy 2050-re karbonsemleges legyen Franciaország – idézte a portfolio.hu a Közgazdász-vándorgyűlésre meghívott és felszólaló Bertrand Bonhomme-t.

A Michelin Group fenntartható fejlődésért felelős igazgatója szerint 2050-re teljesíthető ez a cél, ráadásul gazdasági növekedés mellett és az emberek életszínvonalának javításával.

Azt is jelezte, hogy a program egy cseppet sem könnyű, már csak azért sem, mert a három leginkább érintett szektorban, a közlekedésben, az energiatermelésben, és az építőiparban a dolgozók 10%-a, mintegy 300 ezer ember veszíti el a munkáját. Nekik másik ágazatba kell átmenniük.

Azonban olyan nemzetgazdasági szintű előnyök várhatóak, amelyek megérik ezt az erőfeszítést. Ide sorolta az egészségügyet, a javuló életminőséget, s mindezek hátterét, a tiszta környezet. Azt is jelezte, hogy a feladat olyan nagymértékű, hogy nem elég az országon belül összefognia az egyes szereplőknek, tágabb együttműködésre van szükség, hiszen a kihívás is globális.

 

A  karbonsemlegességet kitűző terv háttere és jellemzői Franciaországban:

  • A 2015-ös párizsi klímavédelmi csúcson sok ország döntötte el, hogy hogyan csökkenti a CO-2 kibocsátását, de az azt követő években globálisan tovább nőtt a kibocsátás, ezért 2017-ben elindult egy új, 27 francia és más európai nagyvállalat összefogásával létrehozott kezdeményezés, amely még erőteljesebben tűzi céljára a CO-2 kibocsátás csökkentését és a karbonsemlegesség elérését 2050-re.
  • 18 hónapja zajlik a program, amelybe a tudós társadalmat, a nem-kormányzati szervezeteket, a hatóságokat, a kereskedelmi érdekképviseleteket és üzleti szervezeteket is bevonták, de arra is figyelnek, hogy a társadalom figyelmét is felkeltsék és bevonják a program megvalósításába
  • A program megalapozásához átfogó elemzéseket készítettek, a kiinduló helyzetet tisztázták és ezek alapján tűzték ki a 2050-ig tartó átfogó célokat és azt is meghatározták, hogy a gazdaság egyes ágazatiban mit és hogyan kell elérni. Ezzel párhuzamosan azt is modellezték, hogy kibocsátásban, munkahelyekben milyen következmények várhatók és mindezek konkrétan hogyan kell/lehetséges elérni, milyen pálya mentén.
  • A stratégia központi eleme, hogy a 2015-ös francia kibocsátási szintet (480 MtCO2) 2050-ig évi 4,5%-kal kell csökkenteni ahhoz, hogy karbonsemleges gazdasági állapotról beszélhessenek (100 MtCO2-kibocsátás 2050-ben), azaz annyi legyen az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása, amennyit a környezet már el tud nyelni/fel tud dolgozni.
  • Ehhez olyan fajsúlyos változások kellenek, mint például az, hogy a mobilitási szektorban 90%-kal kell csökkenteni az ÜHG-kibocsátást, 50%-kal kell csökkenteni a gazdaság végső energiafelhasználását, 16 millió épületet kell addigra felújítani energiahatékonyságilag. Emeltett 2050-re 50%-kal kevesebb hulladékot szabad termelni és annak is már 80%-át kell tudni újrahasznosítani, 50%-kal javítani kell a talajművelés hatékonyságát, 50%-kal kell csökkenteni a húsfogyasztást.
  • A hatalmas átalakítás sikeréhez az egyik leginkább alapvető feltétel a cégvezető szerint az, hogy „a klímaváltozást be kell iktatni a kollektív tudattalanba”, emellett rengeteg üzleti modellt kell átalakítani, szektorális intézkedések tömegét kell meghozni. Emellett az erdőgazdálkodás-mezőgazdaság-élelmiszertermelés területén radikális változások kellenek (biomassza menedzsment, magas technológiai minőségű mezőgazdaság, egészséges élelmiszerek).
  • A nagy átalakulás kulcsfontosságú szektorai a közlekedés, az építőipar, és az energiatermelés, amelyekben a teljes munkaidő-egyenértékes arányában 10-15%-os leépítés várható (a kivetített grafikon szerint a három nagy ágazatban az együttes foglalkoztatás kb. 3 millióról 2,7 millió főre fog csökkenni)

About The Author

Vélemény, hozzászólás?