Almából már kiszámítható a felhozatal

Kutatók összehasonlították a hagyományosan és a vegyszermentesen termesztett almát élettani szempontból

Napi egy alma távol tartja az orvost – mondja egy közmondás. Új kutatások is kiemelik a régi közmondás igazságtartalmát, főleg, ha vegyszermentesen termesztett almáról van szó. Egy osztrák publikációban megjelentek szerint a vegyszermentes alma mikrobiómájában sokkal több a jótékony baktérium, mint a konvencionáliséban. A mikrobiómának pedig meghatározó szerepe van az egészségi állapotunkra, és annak változásaira nézve. 

 

Számos táplálkozástudományi vizsgálat, amely összehasonlítja a bio gazdálkodásból és a hagyományos gazdálkodásból származó termékeket, nem koncentrál a legfontosabb összetételekre. Ilyen lehet például a peszticid tartalom, illetve a mikrobiómák előfordulása – írják a kutatók a Határok a mikrobiológiában, Frontiers in Microbiology című szaklap publikációjában.

A friss tanulmányt jegyző osztrák szerzők összehasonlították a hagyományos és az ökológiai termeléssel előállított alma mikrobiómáit, és értékes eredményekre jutottak – írja a Modern Farmer.

A mikromib és mikrobióma kifejezést Joshua Lederberg amerikai Nobel-díjas molekuláris genetikus kutató vezette be 2001-ben. Az emberrel együtt élő, vele együttműködő és kölcsönösen egymásra hatással levő mikrobaközösség egységes elnevezését jelenti, amelynek meghatározó szerepe van egészségi állapotunkra, és annak változására.

Egészen a közelmúltig a mikrobákra a medicina kórokozóként tekintett. Igyekeztünk fertőzésgátló szerekkel, fertőtlenítőszerekkel vagy antibiotikumokkal felszámolni a jelenlétüket. A mikrobák túlnyomó többsége azonban nem okoz betegséget, és többségük nélkülözhetetlen az egészséges élethez. A fertőtlenítőszerek és az antibiotikumok helytelen és indokolatlan alkalmazása mind a betegségeket okozó, mind a kedvező mikrobákat képes elpusztítani vagy jelenlétüket nagymértékben visszaszorítani.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az optimális mikrobióma összetétel módosulása (az úgynevezett diszbiózis) betegségek, kóros állapotok kialakulásához vezet, egyesek szerint valójában ez a megbetegedés kialakulásának tényleges oka. Kutatók szerint A jó minőségű, megfelelő mikrobiális környezetet is tartalmazó, antibiotikum- és más vegyszerektől mentes egészséges táplálkozás, illetve a sokféle mikróbát tartalmazó természetes környezetben létezés az optimális mikrobióma fennmaradásának alapfeltétele

A bio és a konvencionális alma vizsgálata során nagy mennyiségű baktériumot mutattak mindkét típusú alma mikrobiómájában, de a bioalmák szignifikánsan több „jó” baktériumot tároltak, így például a Lactobacillus-t, az emberi szervezetre jótékony hatású probiotikumot. Másrészről a hagyományos alma magas mennyiségben tárolt kórokozó baktériumokat, amelyek potenciálisan károsak mind a növényekre, mind az emberekre.

A bioalmák szignifikánsan több „jó” baktériumot tárolnak

A kutatók úgy vélik, fontos lenne, hogy szélesebb körű vizsgálatok készüljenek az általunk fogyasztott ételek mikrobiómájáról. Az orvosi technológia fejlődésének köszönhetően ma már betekintést kap a tudomány az emberi bél mikrobiómájába. Ennek folyományaként rájöttek arra, hogy a bélrendszer mikrobiómája és annak eltérései súlyos következménnyel lehetnek az egészsége. A bél mikrobiómáját pedig az általunk elfogyasztott ételek alapvetően meghatározzák.

A friss termékekben lévő mikrobiómák és antioxidáns profilok egy nap fontos táplálkozási információkká válhatnak, melyek a már most ismert makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett irányt mutatnak a fogyasztóknak abban, hogy minél egészségesebben táplálkozhassanak – mondta Birgit Wassermann, a kutatás egyik szerzője.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?