Magyarországon elsőként Kaposvár vezeti be a használt sütőolaj gyűjtését és elszállítását

Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak a használt étkezési olaj elszállításához.

 

Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le. A gyűjtést az év végén vezetnék be – közölte a kaposmost.hu. Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy a használt sütőolaj veszélyes hulladék, a legtöbben mégis kidobják vagy kiöntik – ez még egy korábbi felmérésből derült ki, melyet a Mol végzett, és amelyet ezer ember online megkérdezésével készítettek el. Akkor az derült ki, hogy a válaszadók több mint fele a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsiradékot. Az online felmérést elsősorban a 18-59 éves korosztályba tartozó, háztartást vezető hölgyek töltötték ki. Ők annak dacára tüntetik el ezekkel a módszerekkel az olajat, hogy tudják, szennyezik vele a környezetet.

Jelenleg benzinkutaknál lehet leadni a fáradt étolajat, ezt bioüzemanyag-készítéshez használják fel, de még mindig kevesen élnek vele, az országban évente keletkező 50 ezer tonna ilyen olajnak a fél százalékát sem adja le a lakosság. A használt étolajat viszont nem lenne szabad a lefolyóba önteni, ugyanis dugulást idéz elő, az élővízbe jutva pedig cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz.

A kaposvári projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja egy 300 millió forintos fejlesztés keretében.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?