Megszüntetik a vizek tisztaságának védelméről szóló szövetségi törvényt az USA-ban

A vizek tisztaságát garantáló eddigi szövetségi szabályozás korlátozta a veszélyes, vagy “csak” környezetszennyező vegyszerek használatát vizek, vízi utak, folyók, patakok vagy lápos vidékek mellett. Az Obama-kormányzat 2015-ben hozott rendelkezését az amerikai kormányzat most megszünteti – jelentette be csütörtökön Andrew Wheeler, az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) elnöke. Az EPA bejelentése után most több környezetvédelmi szervezet tiltakozik.

A döntés nem keltett meglepetést, az amerikai sajtó hetek óta napirenden tartotta az ügyet, utalva arra is, hogy Donald Trump már elnöksége kezdetén az Obama-kormányzat környezetvédelmi intézkedéseinek visszafogását, vagy teljes eltörlését ígérte. A vizek tisztaságát garantáló eddigi szövetségi szabályozás korlátozta a veszélyes, vagy “csak” környezetszennyező vegyszerek használatát vizek, vízi utak, folyók, patakok vagy lápos vidékek mellett. A rendelkezést az Obama-kormányzat 2015-ben hozta, pontosan meghatározva, hogy hol és milyen mértékű védelemre van szükség – közli az MTI.

Sajtótájékoztatóján Andrew Wheeler “hatalommal visszaélésnek” minősítette a korábbi kormánydöntést, és azzal érvelt, hogy eltörlésével a farmerek immár szabadon, megkötések nélkül gazdálkodhatnak a földjeiken.

Andrew Wheeler azzal érvelt, hogy a farmerek immár szabadon, kötöttségek nélkül gazdálkodhatnak a földjeiken

Az EPA döntését nyilatkozatban támogatta Don Parrish, az Amerikai Farmerek Szövetségének vezetője. Ő szintén azzal érvelt, hogy az Obama-kormányzat túllépett  a hatáskörén, és olyan helyzeteket teremtett, amelyek akár börtönbüntetéssel is fenyegethették a gazdálkodókat, akik – a tiltások miatt – vizek közelében nem vethettek bizonyos növényeket, vagy nem használhattak bizonyos gyomirtókat.

Az EPA bejelentése után több környezetvédelmi szervezet tiltakozott.

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?