Nemzetközi lépéseket tesznek a Tisza védelmében – ‘Tiszta víz, boldog Tisza’

A tiszai PET Kupa résztvevői 7 év alatt közel 70 tonna szennyező anyagtól mentesítették a folyót. Ahhoz azonban, hogy a helyreállított területeket ne szennyezze be újabb műanyag áradat, a Tisza-menti országok együttműködése szükséges. Az első feladatok közé tartozik a hulladékhelyzet pontos feltérképezése a folyó teljes hosszában, és a folyómenti közösségek szemléletének formálása. Erre kapott most lehetőséget a Természetfilm.hu Egyesület környezetvédelmi kezdeményezése, a tiszai PET Kupa  a „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt keretében.

 

A tiszai PET Kupa szervezőségének három tagja 2019. szeptember 17-én az International Business Forum „Partnerships for Greater Development Impact” c. rendezvényen ünnepélyes keretek között vehette át az International Investment Bank-től (IIB) elnyert 50 000 eurós támogatást a „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt megvalósítására. A projekt angol elnevezése – Plastic Pollution Prevention Project – Clean Water, Happy Tisza, röviden: 4P.

Az IIB, amely székhelyét szeptembertől helyezte át Budapestre, az egyetlen nemzetközi befektetési bank lett a régióban. Kiemelten fontosnak tartják a természeti értékek megőrzését, ezért is támogatják – mint mondák – az e célt szolgáló projekteket 2015-től kezdve. Tavaly a WWF „the Water Risk Filter (WRF)” című projektje kapta az IIB támogatását, idén pedig a Természetfilm.hu Egyesület, PET Kupa kezdeményezése. A támogatást jelképező csekket Nikolay Kosov, a bank elnöke adta át a szervezet képviselőinek.

 

A Tiszai PET Kupa Admiralitásának három tagja (balról jobbra) Molnár Attila Dávid, Doró Viktória és Hankó Gergely a támogatást jelképező csekkel

A „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt lehetőséget ad arra, hogy feltérképezzük a Tiszát a forrástól a Dunáig, 5 ország mentén, miközben kutatásokat, méréseket végezhetünk – mondta köszönő beszédében Hankó Gergely, hulladékgazdálkodási szakember, a projekt koordinátora és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője. – A 4P Expedíció 966 kilométernyi tapasztalatát, és a kutatási eredményeket mindenki számára hozzáférhetővé tesszük online felületeinken és a 2020. novemberi ÖKOINDUSTRIA zöldipari expón” – tette hozzá.

A projekt másik fontos eleme a szennyezett pontok feltérképezését követően („Hulladék térkép”), a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációjának fejlesztése és a honlap, illetve egy új applikáció interaktívvá tétele. A honlap oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, az ingyenes applikáció pedig a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását fogja segíteni a természetvédelembe: könnyedén felvehetnek új pontokat, vagy a már meglévőket fellelve megtisztíthatják a szennyezett területeket – jelzi a sajtóközlemény.

A „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt 2019 októberében veszi kezdetét és 2020 decemberében zárul.

Nyitókép: MTI

Vélemény, hozzászólás?