Megelőzték korukat a magyar kutatók, akik élő laborokat hoztak létre

Az unió a jövőben a gyakorlatorientált kutatást támogatja hangsúlyosan a tudományos kérdések elvi körüljárása helyett. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet megelőzve korát elsőként valósította meg ezt a hazai agráriumban azzal, hogy részvételi alapú, helyspecifikus kutatási projekteket vezet gazdák bevonásával.

 

 Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó „Living Lab” fogalmat. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével.

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása. A hálózat tagjainak bevonásával zajló kutatások ezt a célt támogatják, a vizsgálatok témáját azonban az ÖMKi a gazdákkal együtt, valós problémák mentén határozza meg. A projekt vezetői a résztvevő gazdáktól mindössze a kutatás sikere érdekében végzett együttműködést várják el. Minden helyspecifikus kísérletről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat többi résztvevője is levonhatja a számára releváns tanulságokat, a kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő pedig gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat – jelzi az intézet sajtóközleményében.

Gazdákkal együtt, valós problémák mentén zajlanak a kutatások Fotó: ÖMKi

Az ÖMKI most azt is bejelentette, hogy az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) 1,1 milliárd forint támogatást ítélt meg a projectre a 2019-2023-as időszakra.

Klímavédelmi szempontból is hatékony tápanyag-gazdálkodás, ökológiai szemléletű talajvédelem kialakítása, változatosabb művelési rendszerek kidolgozása, az ősi gabonafajok elterjesztése, a tájfajta paradicsomok népszerűsítése, és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állított digitális megoldások fejlesztése, alkalmazása mindez, amit a támogatásból finanszíroznak.

 „A fenntartható mezőgazdaság kialakítása felé halad egész Európa, mi sem maradhatunk le. Az elmúlt években komoly tapasztalatot szereztünk abban, hogyan érhetőek el és szervezhetők együttműködésen alapuló hálózatba a magyar gazdák, hogyan bővíthető a gyakorlatuk hatékony agro-ökológiai módszerekkel. Célunk olyan stabil élő laboratórium hálózattá válni, amely összefog gazdálkodókat, feldolgozóipari- és más termékpálya szereplőket, kutatókat helyspecifikus problémák megoldására, és amely menedzseli a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését, a magyar mezőgazdaság ökológiai pályára állítását.” – összegezte az ÖMKi céljait Dr. Drexler Dóra, az Intézet ügyvezetője.

On-farm térkép a kutatási hálózatról Grafikon: ÖMKi

Vélemény, hozzászólás?