Sir David Attenboroughról nevezték el az új, monumentális sarkkutatóhajót

A klímaváltozás vizsgálata lesz a Sir David Attenboroughról elnevezett sarkkutatóhajó feladata, melyet  csütörtökön avatott fel a brit természettudós és több ezer ember jelenlétében Vilmos cambridge-i herceg és felesége a birkenheadi Cammell Laird hajóépítő üzemben – adta hírül a BBC honlapja.

A 200 millió font költségvetésből készült hajó 130 méter hosszú és 15 ezer tonnás. Az úszó tudományos laboratórium a legnagyobb kereskedelmi hajó, amelyet az elmúlt három évtizedben Nagy-Britanniában építettek. hajógerincet 2016-ban kezdték építeni, a tízezer tonnás elkészült hajótestet a múlt év júliusában eresztették a Mersey folyóba.

A 30 méter hosszú és 15 ezer tonnás úszó tudományos laboratórium a kutató nevét viseli Fotó: AFP

A kutatóhajó szinte teljesen elkészült, külső és belső festéséhez mintegy 60 ezer liter festéket használtak, és a következő hetekben kezdik kipróbálni a hajó teljes felszerelését.

A hajó feladata lesz a klímaváltozás kutatása, az hogy a tudomány segítségével megoldjuk napjaink problémáit – mondta az avatóünnepségen  Attenborough. Az északi- és a déli-sarkvidék térségét kutató hajó a James Clark Ross és az Ernest Shackleton brit kutatóhajókat fogja felváltani, amelyek mintegy 50 éve szolgálják a brit sarkkutatást – közölte az MTI.

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?