A drónokhoz, a talajszkennerekhez is érteniük kell a gazdáknak a jövőben

Digitális technológiákat tesztel az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Egyebek közt részt vesz egy berlini innováció, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszközrendszer tesztelésében, mely az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat dolgoz ki, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében. 

 

A jövő az okos gazdáké” – mondja Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) igazgatója, és hozzáteszi: a digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdaságot.

Az ÖMKi több párhuzamos projektbe kezd, amelyek lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása a digitális technológiák alkalmazásával. Kutatásaik összhangban állnak a Digitális Agrár Stratégia (DAS) céljaival. A Kormány által augusztus 1-én elfogadott DAS ugyanis kiemelt célként jelöli meg a következő néhány évre a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, amely elősegíti a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását. Mindez az ÖMKi ügyvezetője szerint a gazdálkodással kapcsolatos sztereotípiák szertefoszlását vetíti előre.

A jövő gazdálkodói már nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját. Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben” – véli az igazgató.

Mára világszerte sok helyen alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. A digitális technológiákat eddig azonban elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében alkalmazták. Az ÖMKi célja kialakítani a precíziós mezőgazdasági eszközök ökogazdálkodást támogató gyakorlatát. „Az ökogazdálkodás alapelve nem az utólagos kémiai beavatkozás, hanem a megelőzés. Kiemelten fontos például a talaj termékenységének és minőségének védelme. Projektjeinkben ezért elsősorban a talajt megfigyelő, elemző digitális eszközöket tesztelünk” – mondta el az ÖMKi ügyvezetője.

A jövő gazdálkodóinak precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk

A szervezet – egyetlen magyar résztvevőként – közreműködik a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszközrendszer tesztelésében. A fejlesztés alapja egy napenergiával működő szenzorcsoport, amelynek adatai alapján a mesterséges intelligencia képes az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében.

Az ÖMKi 500 eszközt helyez ki on-farm partnerhálózatán keresztül a hazai gazdákhoz. Párhuzamos projektben kezdi meg a vizsgálatokat egy VERIS talajszkennerrel is, amelyet a szári Csoroszlya biofarmon tesztel. Itt a talaj széntartalmának, vagyis szerves anyag készletének alakulását vizsgálják a kutatók. Megfigyeléseik és a levont következtetések a szkennernek köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet adhatnak az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott művelési módok talajra gyakorolt hatásairól. A harmadik, az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott projektben az ÖMKi kutatói a magyar GeoAdat Kft-vel közösen Sentinel műholdképek segítségével elemzik öko- és konvencionális művelésű területek adatait.

„A digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, elősegíti azonban a hatékonyabb döntéshozatalt, és megkönnyíti a munkát. Egyúttal vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agráriumot. A digitális technológiák várhatóan az agrártámogatási rendszerekben is fontos szerepet kapnak. Hasznos gyakorlatok kialakításával nemcsak a magyar agrárium versenyelőnyét fokozhatjuk, de a fenntarthatóságát is” – összegezte a projektek jelentőségét Dr. Drexler Dóra.

 

Fotók / forrás: ÖMKi

 

Vélemény, hozzászólás?