Féltette gyermeke egészségét, ezért fejlesztette ki a mosódiós labdát egy magyar édesanya

Megszokhattuk, hogy a magyar újítók mindig valamiféle mérföldkövet tesznek le a világ termékpalettájára. Ebbe a vonalba zárkózik fel a Herbow mosódiós labda fejlesztője is, aki kisgyermeke bőrproblémái miatt nézett szét a mosószerek piacán, de igazán jó, az egészségre nézve megbízható megoldást nem talált.

 

Egy adag ruha mosása során gyakran olyan anyagokat használunk, melyekre valójában sem nekünk, sem a textíliáknak nincs szükségük. A mosószerek egyfelől bőrirritáló hatásúak lehetnek, másfelől környezetszennyezőek, például károsak az élő vizeinkre.

A kisgyermekes anyák a mosószerek és a bőrirritáció összefüggéseit viszonylag hamar megtapasztalják, hiszen a csecsemő, kisgyermek bőrén gyakran megjelennek foltok, kiütések. A gyermekorvos, súlyosabb esetben a bőrgyógyász szinte azonnal a mosószerre, öblítőre gyanakszik. Ilyen értelemben a gyermek sajnos egy rendkívül szenzibilis indikátor, hiszen jelzi, hogy valami nem stimmel a családjában alkalmazott tisztítószerrel. Ezt történt a Herbow termékcsalád ötletgazdájával, Rusznyák-Takács Tündével is, amikor 2012-ben, fájó és viszkető foltok jelentek meg hároméves lánya, Emma bőrén. A gyermekorvos javaslatára próbálta ki a mosódiót, a foltok pedig néhány hét használat után eltűntek, és a későbbiekben sem jöttek elő.

A kisgyermek bőre gyakran megmutatja, ha nem bőrbarát mosószert használunk

Az édesanya kisebb egészségügyi és kultúrtörténeti és kutatást is végzett, de akkor már tudatosan a termékfejlesztés szándékával. Arra a következtetésre jutott, hogy a mosó- és öblítő szerek egyre több allergiás és egyéb megbetegedést okoznak. A mosószerek főbb összetevői a tenzidek, a lúgok, vízlágyítók, optikai fehérítők, amik gyakran sokkal intenzívebb hatással rendelkeznek, mint amennyire a ruhák szennyezettsége azt indokolja.

Több ezer év ajándéka a XXI. században: a szaponin.

3 évnyi kutatómunka és 4500 kiló mosott ruha után az új márka, a Herbow csapata megtalálta a mosódiók piacán a legjobb minőségű diót, melyet Indiából vásárolnak. A szappanfa (Sapindus mukorossi) termését évezredek óta használják Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén, Európába csak a XX. századba érkezett el. A Délkelet-Ázsiában őshonos fa termését érett állapotában szüretelik, kiszárítják. Magát a héjat használják fel tisztításra, mosásra, mely felületaktív anyagokat tartalmaz, és kiválóan oldja a szennyeződéseket.

A szaponin nagyon jól működik már 30 fokon is, sőt nem is szabad túl magas hőmérsékleten mosni vele, mert akkor a víz rövid idő alatt kimossa a hatóanyagot a dióból. A mosódió antiallergén, antibakteriális, nem roncsolja a szöveteket és rendkívül magas a tisztítóképessége. Tehát minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, melyet a mosószergyártók előszeretettel hirdetnek, csak éppen a dió a természet erejével dolgozik, és egyáltalán nem káros az ökoszisztémára sem.

A környezetkímélő mosószereket folyékony formában is gyártják

Innováció, még kisebb ökológiai lábnyommal

Az innovatív, újabb és újabb megoldásokat kereső kreatív csapat életében a mosódiós labda egy újabb mérföldkő. A fejlesztés oka a vászonba csomagolt mosódiók macerás alkalmazhatósága volt. Számolgatni, szárítani a héjakat, figyelni, hogy hány mosásra elegendő – kicsit megnehezíti a mosást. A mosóhálós megoldás egy teljesen új és egyszerű eljárás: a diókat egy speciális, feloldódó és lebomló bio hálóba teszik, mellé habzást segítő szivacsokat és Balance System technológiát alkalmaznak, amely illatosít és növeli a hatékonyságot.

A Herbow innovatív teamje alapos kutatást végzett, hogy a legjobb minőségű bio hálót megtalálja. Az Ausztriából vásárolt háló alapanyaga cellulóz, tehát tökéletesen környezetbarát. A labdába öt mosásra elegendő dió kerül, ezt kell a dobba a mosás előtt belehelyezni, majd a mosás végén kivenni.  A csomagban van egy kis szalag, amin bejelölhetjük magunknak, hogy hányadik mosásnál járunk. A Herbow fejlesztői mindezek mellett jelzi: csodákat nem ígérnek. Átlagosan szennyezett és színes ruhák mosására kiváló a mosólabda. Fehér textíliák mosásnál érdemes természetes összetevőkből álló fehérítőt alkalmazni, melyet szintén kínálnak vásárlóiknak.

A bio háló alapanya cellulóz, tehát tökéletesen környezetbarát

A Herbow nyitott a sokféle megoldásra, így folyékony mosószereket is kínálnak, ha valaki megszokta volna a klasszikus a formát. Ebben az esetben is a szaponin a hatóanyag, amit hideg sajtolással kivonnak a mosódióból. Ugyanezen módon készülnek a kézkímélő, nagyon szépen tisztító mosogatószereik is, melyeket adagolókkal láttak el, hogy mindig csak a szükséges mennyiséget használjuk. A Herbow termékcsalád innovációit és zöld ötlettárát blogjukon is nyomon követhetitek.

(x)

 

Elérhetőségek:

www.herbow.hu

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?