Helyi banánfák levelébe csomagolnak plasztik helyett

Banánleveleket régóta használnak csomagolóanyagként a délkelet-ázsiai országokban, de Brazíliában, Afrikában is. Áprilisban thaiföldi és vietnámi üzletek bejelentették, hogy a műanyagzacskókat banánlevél-csomagolással váltanák ki, amennyiben a vásárlók körében is beválik az új mód. A tesztüzem még tart, decemberben eldől, hogy maradnak-e a polcokon a bio csomagolóanyagok.

 

A thaiföldi és vietnami üzletek is megkezdték az eldobható műanyag zacskók leváltását környezetbarátra, és ezekben a délkelet-ázsiai országokban április óta az élelmiszerboltok és szupermarketek egy része a helyi banánfák levélébe csomagolja termékeit.

A világóceánok műanyag szemétének hatvan százaléka mindössze öt országból származik. Thaiföld és Vietnám ezen a listán meglehetősen kiemelkedő helyen van, bár a legjelentősebb ’elkövető’ – nem meglepő módon – Kína. A 95 milliós Vietnámban mintegy 2500 tonna műanyag hulladék keletkezik naponta.

Ezek az országok kutatni kezdték az eldobható műanyag termékek visszaszorításának lehetőségeit. A thaiföldi Chiangmai településen a Rimping Supermarket vezette be a banánlevelek használatát, április óta ebbe csomagolnak szinte minden friss árut, amit korábban műanyagba. Az új gyakorlatra akkor figyelt fel a nyilvánosság, amikor a Perfect Homes ingatlancég el kezdte megosztani a környék üzleteiről készült képeit a közösségi médiában, fókuszban a banánleveles csomagolással.

Egyelőre csak tesztidőszakban van az újfajta csomagolás

A dél-koreai tulajdonban lévő Lotte Mart lánc, ami több üzletet üzemeltet Ho Si Minh-városban, kísérleti jelleggel egy üzletben tesz próbát a banánlevelekkel. A Lotte Mart menedzsmentje azt nyilatkozta, hogy év végéig tesztelik a vásárlók fogadókészségét, és siker esetén az eljárást  bevezetik más üzleteikbe is. Mivel a banánlevél egy-két napig friss marad, ezért a friss áruk, zöldségek (például újhagyma) csomagolására alkalmas.

Az akár 9 láb hosszú banánlevél felhasználása természetesen nem új keletű. Nagyfokú rugalmassága miatt csomagolóanyagként Ázsia-szerte használják évezredek óta, de ott van Mexikó is, ahol  például banánlevélbe göngyölve főzik a tamalest. Más, hasonló célú felhasználása is ismert.

„Amikor látom a gyönyörű banánlevélbe csomagolt zöldségeket, szívesen vásárolok nagyobb mennyiséget” – mondta a Lotte Mart egyik vásárlója a VnExpressnek. „Úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés ösztönözni fogja a helyi lakosságot a környezetvédelemre.”

 

A banánfák természetes, megújuló és helyi anyagforrást kínálnak az eldobható csomagolások helyettesítésére

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?