Kerüljük a finom mosást, mert lényegesen több mikroműanyagot juttat a vízbe, mint a hagyományos  

Egy Newcastle-ben napvilágot látott tanulmány szerint egy adag ruha finom mosásakor 800 ezerrel több mikroszál kerül a szennyvízbe, mintha hagyományos programot használnánk. A kutatók szerint ez azért is fontos eredmény, mert a környezetszennyező mikroműanyag szálak egy eddig nem ismert forráshelyére derült ezzel fény.

A Newcastle-i Egyetem kutatói háztartási mosógépeken végeztek teszteket, amikor kimutatták, hogy a finom mosás átlagosan 800 ezerrel több mikroszálat szabadít fel, mint a hagyományos mosású program.

„Az eredmény meglepetés volt” – mondta prof. Grant Burgess, a kutatást vezető tenger-mikrobiológus a The Guardiannek.Arra számítottunk, hogy a több vízhasználattal járó finom mosás megóvja a ruhákat, és kevesebb mikroszálat old ki a textilekből.  Az „agresszívebb” mosási programok nyomán, amelyek kevesebb vizet fogyasztanak és nagyobb sebességgel centrifugálnak, ellenben több szál jut  a szennyvízbe. De kutatásaink szerint ennek valójában az ellenkezője igaz.”

„Ezek a mikroplasztik anyagok biológiailag nem lebomlóak, és mindeközben bekerülnek a környezetünkbe ” – tette hozzá.

A ruhaipar évente több mint 42 millió tonna szintetikus szálat termel.  Túlnyomó többséget, mintegy 80% -ot poliészter ruházat készítésére használják.

A tengervizek szennyeződéseit vizsgálták a tudósok, a mosásból felszabaduló mikroműanyagok mennyiségére voltak kíváncsiak

Mivel  a legtöbb mosógépben nincs olyan mikroszűrő, amely eltávolíthatja a mikroplasztikot a szennyvízből, azok a víztisztítókba kerülnek, és bejutnak az élő vizekbe, tengerekbe. A különböző forrásokból származó mikroműanyag szinte mindenütt jelen van a környezetben, a Csendes-óceán legmélyebb pontjaitól az Antarktisz érintetlen területeiig.  A tudósok megtalálták a műanyagokat az organizmusok minden szintjén, a planktontól a tengeri emlősökig.

Egyes mosógépgyártók kezdik bevezetni a mikroszűrőket, de Mark Kelly,  a Környezettudományi és Technológiai Intézetben közzétett tanulmány szerzője szerint már az is hozzájárulna a környezet védelméhez, ha kevesebben használnának finom mosást.

Ez a kutatás kiemelten fontos, mivel segít meghatározni, hogy a mikroszálak milyen lehetséges úton jutnak el a tengeri környezetbe. Arról, hogy bizonyos mosási eljárások kockázatosabbak, eddig ilyen pontos adataink nem voltak” – mondta prof Tamara Galloway, az Exeteri Egyetem öko toxikológusa, aki ugyan nem vett részt a vizsgálatban, de értékelte azt.

A vizsgált tengeri állatok többségében találtunk mikroszálakat, beleértve a teknősöket, a fókákat és a delfineket. Noha nem tudjuk biztosan megmondani, hogy milyen hatással vannak az egészségre, jelenlétük minimalizálása a tengeri környezet és az élőlénylánc védelme szempontjából kiemelt prioritássá vált” – jelezte Galloway.

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?