Ma a műanyag hulladéknak alig egyharmadát hasznosítják újra

Ma Európában az évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyag hulladéknak kevesebb mint az egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe. Most egy vállalás szerint 2025-re ezt 10 millió tonnára kívánják növelni Európában. A végső cél persze az lenne, hogy teljesen megszűnjön a hulladéklerakás Európában.

Bár a cirka 1,5 millió tonnával több újrahasznosított műanyag nem tűnik nagy előrelépésnek, az állami és magánszereplők célkitűzésének megvalósítása az újrahasznosított műanyagok uniós piacának több mint 150 százalékos bővítését jelentené a 2016-ban értékesített kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyaghoz képest, ami a műanyagok uniós piacának alig 8 százalékát tette ki akkor – közölte a Műanyagkörforgási Szövetség, aki 100 állami és magányszeméllyel írta alá a megállapodást.

Mindezt úgy akarják elérni, hogy optimalizálják a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága, így az újrahasznosított műanyagokat nagyobb arányban integrálhatják a gyártási láncba.

Unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket. A tervezet izgalmas pontja, hogy menetrendet dolgoznak ki a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére, valamint átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert alakítanak ki a műanyaghulladék-áramlás uniós szintű nyomon követésére.

A nyilatkozat továbbá azt is segíteni kívánja, hogy a természeti környezet műanyaghulladék-mentessé váljon, illetve hogy teljesen megszűnjön a hulladéklerakás – idézett a nyilatkozatból az MTI.

Nyitókép: Újrahasznosított műanyag vázák/ Design Week 2019/ Platalea Studio

Vélemény, hozzászólás?