Növénytermesztésre lehet alkalmas a Hold és a Mars talaja

Holland kutatók növényeket termesztettek olyan, a NASA által kifejlesztett talajban, mely nagyon hasonlít a Mars és Hold talajához. A kutatás alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a Marson és a Holdon lehet majd növényeket termeszteni a jövőbeli telepesek számára, és a növényekből életképes magvak nyerhetőek.

 

Wieger Wamelink és a Wageningen University & Research kollégái tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsa, rukkola, paradicsom, retek, rozs, quinoa, spenót, metélőhagyma, borsó és póréhagyma. A kutatók szimulálták a holdi és marsi törmelékes talajt, a regolitot,  kontrollként pedig „normál” talajt alkalmaztak – írja a ScienceDaily.com.

A tíz vetett növényből kilenc jól növekedett, és fogyasztásra alkalmas volt. Kivéve a spenótot. A tálcánkénti teljes biomassza mennyisége a földi talaj és a Mars talaj modellanyag esetében volt a legmagasabb, és jelentősen különbözött a hold talaj modellanyagtól.  A retekből, rozsból és kerti zsázsából nyert vetőmagokat megvizsgálták, és sikeresnek ítélték a csírázás szempontjából.

Tíz fajta növényből kilenc jól fejlődik a Hold és a Mars talajához hasonló talajban Fotó: sciencedaily.com

Wieger Wamelink és munkatársai „A növények növekedése és a magok életképessége a Mars és a Hold talaj modellanyagában” című cikket közzétették az Open Agriculture-ben.

„Nagyon izgatottak voltunk, amikor megláttuk az első paradicsomot, amely a Mars talajmodelljében pirosodni kezdett. Ez azt jelenti, hogy a fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé megtettük a következő lépést” – mondta Wieger Wamelink.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?