Mártély, 2011. október 29. Csónakban ülõ horgász az ország egyik legszebb természetvédelmi területén, a mártélyi Holt-Tiszán. A Csongrád megyei kis település, Mártély melletti üdülõövezet ilyenkor is kedvelt célpontja kirándulóknak és horgászoknak egyaránt. MTI Fotó: Rosta Tibor

Tíz éven belül az összes hazai folyót le tudják modellezni  

A számítástechnika, a térinformatika segítségével tíz éven belül gyakorlatilag mindent modellezni lehet majd a magyar vizekkel összefüggésben – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019-cel összefüggésben.

Láng István szerint „ráépültünk a folyóinkra”, ezért területileg sok lehetőség már nincsen. Helyette arra összpontosítanak, hogy a rendelkezésre álló technológiák segítségével minél megalapozottabb, fenntarthatóbb döntéseket hozzanak – mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Kiemelte, hogy a sok és a kevés víz egyaránt probléma, továbbá a minőségre is figyelni kell. A cél „kompenzálni és megelőzni”, és van mit tenni, mert Magyarország európai viszonylatban elég szélsőséges helyzetben van – fűzte hozzá. Kiegyensúlyozott vízgazdálkodásra kell törekedni, és vízrendszerekben kell gondolkodni, összefüggéseikben kell kezelni a vizeket – mutatott rá Láng István. Szerinte Magyarországon az árvíz jelenti a legnagyobb gondot, de a digitalizációnak köszönhetően minden folyót le tudnak modellezni, meg tudják vizsgálni, miként vonul majd le egy árhullám.

Az OVF tevékenysége az utóbbi években a vízhiányra is kiterjedt, új aszály-monitoringrendszert alakítottak ki – közölte, fontosnak nevezve az öntözés fejlesztését. Láng István azt mondta: bizottságokban egyeztetnek arról a szomszédos országokkal, hogy ne egymás rovására gazdálkodjanak a vízzel.
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019-en egy tározórendszert akarnak bemutatni – idézte fel a beszélgetést az MTI.

Nyitókép: Krizsán Csaba/ MTI

About The Author

Vélemény, hozzászólás?