Üzembe helyezték a Csendes-óceánon a lebegő hulladékgyűjtőt  

 

Megkezdte a hulladék begyűjtését a System 101 nevű berendezés a Csendes-óceánon. A passzív szemétszedő minden méretosztályú hulladékot képes összeszedni, még a mikroplasztikot is.

 

 

A System 101 nevű lebegő szemétszedő az egy évvel ezelőtti tesztüzemben ugyan kudarcot vallott, Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója tegnap a Rotterdamban tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szerkezet begyűjtötte az első plasztikot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő, körülbelül 15 millió négyzetkilométernyi Nagy csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

 

A 600 méter hosszú, U-alakú szerkezet a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő filterből áll. A berendezés az óceán természetes erőit használja a műanyag passzív begyűjtésére úgy, hogy a fésű formájú filter kiszűri az áramlatokkal érkező szemetet, amit aztán hajók szállítanak a partokra.

 

A tesztüzem tavaly október elején kezdődött, amikor kivontatták a San Francisco-i-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB) a berendezést. Decemberben a projekt szakemberei bejelentették, hogy a hulladékbegyűjtő ugyan megfogja a műanyagot, de nem tartja meg, illetve levált belőle egy 18 méteres szakasz.

A berendezés az óceán természetes erőit használja a műanyag begyűjtéséhez Fotó: The Ocean Cleanup

 A huszonöt éves Boyan Slat a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a berendezést kijavították, és immár minden méretosztályú műanyaghulladékot be tud gyűjteni, még a mikroplasztikot is. A konstrukció immár működőképes, megvalósítható a tengeri szemét begyűjtésére – hangsúlyozta.

 

A The Ocean Cleanup alapítvány felderítő repülőgépe még 2016-ban fedezte fel, a hatalmas mennyiségű, összetorlódott szemétfőleg műanyag van a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget északi csücskében. Boyan Slat kamaszkorában találta ki a passzív szemétgyűjtő ötletét, amit aztán 2016-ban kezdtek el tesztelni az Északi-tengeren. A 20 millió dolláros projektet cégek, egyetemek és a holland kormány is támogatja.

Vélemény, hozzászólás?