Csak a fogyasztók felét érdekli a környezettudatos vásárlás Európában

A fogyasztók egyre tudatosabbak környezeti lábnyomukat illetően, de még mindig vannak jelentős különbségek az egyes országok között az Európai Bizottság most közzétett 2019-es fogyasztói eredménytáblája szerint.  

 

A kelet- és dél-európai uniós országok fogyasztói a leginkább környezettudatosak: 59, illetve 57 százalékban. A kiskereskedők egyértelmű többsége, 71 százalékuk gondolja úgy, hogy ágazatában megbízhatóak a termékek és szolgáltatások környezetbarát jellegére vonatkozó állítások.

Az Európai Bizottság 2019-es eredménytáblája szerint bár a fogyasztói körülmények Nyugat-Európában romlottak, de továbbra is javulnak az EU többi részén, így Dél- és Kelet-Európa egyre jobban felzárkózik az uniós átlaghoz. Továbbra is jelentős a legjobban teljesítő Svédország (71 százalék) és legrosszabbul teljesítő Horvátország (53 százalék) közötti különbség. Az eredménytábla főbb megállapításai rámutatnak: az éghajlat felmelegedésével és a globális műanyagszennyezéssel egyre többen vannak tisztában, és felmérés szerint ez az ok annak, hogy a fogyasztók vásárlásaik során  egyre nagyobb aránya veszi figyelembe a környezetre gyakorolt hatás szempontjait.

Az eredménytábla szerint az uniós fogyasztók több mint 70 százaléka megbízik abban, hogy a kiskereskedők tiszteletben tartják fogyasztói jogaikat. Ezt a trendet tükrözi az is, hogy a kiskereskedők 70 százaléka szerint könnyű megfelelni a fogyasztóvédelmi jogszabályoknak. Ezenkívül az uniós kiskereskedők többsége pozitívan értékeli a fogyasztói és termékbiztonsági jogszabályok érvényesítését saját ágazatában. A legmagasabb pontszámokat a termékbiztonsági jogszabályok érvényesítése kapta, amivel kapcsolatban a kiskereskedők háromnegyede értékeli a hatóságok által végzett ellenőrzést.

Az online vásárló fogyasztók aránya 2018-ban 60 százalék körüli volt, és ez az arány folyamatosan növekszik az országok között tapasztalható igen jelentős különbségek ellenére. Dániában a fogyasztók 84 százaléka vásárol online, míg Romániában és Bulgáriában csak a fogyasztók körülbelül 20 százaléka. Ugyanakkor a fogyasztói bizalom sokkal kisebbnek bizonyult egy másik uniós országból történő, határokon átnyúló vásárlás esetén, mint a hazai online vásárlás tekintetében.

A fogyasztói körülmények eredménytáblája a nemzeti fogyasztói körülményeket követi nyomon az ismeretek és bizalom, a megfelelés és jogérvényesítés, valamint a panaszok és vitarendezés területén. Vizsgálja továbbá az uniós kiskereskedelmi piac integrációja és az elektronikus kereskedelem terén elért haladást is – közli az europarl.europa.eu

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?