Áttörés az energia-előállításban: 1000 Celsius-fok feletti hőt termel a napenergiával működő napkemence

Áttörés a megújuló energia előállításában a most nyilvánosságra hozott Heliogen projekt. Mesterséges intelligencia és tükörfelületek bevonásával a rendszer úgy képes a napfényt tükrözni, hogy 1000 Celsius-fok feletti hőt állít elő. És mindezt – a startup közleménye szerint – CO2 kibocsátás nélkül.

A Heliogen cég fejlesztése alapvetően egy napkemence: a rendszer olyan hőmérsékletet képes elérni, amely körülbelül egynegyede a Nap felszíni hőmérsékletének. Az áttörés abban mutatkozik, hogy a berendezés a cement-, acél- és üveggyártás, vagy egyéb ipari folyamatokhoz szükséges extrém hő is előállítására is alkalmas – írja a CNN Business.

Vagyis a napfény helyettesítheti a fosszilis üzemanyagokat a gazdaság magas szén-dioxid-kibocsátó szegmensében is.„Olyan technológiát vezetünk be, amely olcsóbb a fosszilis tüzelőanyagoknál és nem jár CO2-kibocsátással” – állítja Bill Gross, a Heliogen alapítója és vezérigazgatója a CNN Business-nek. „Ez valóban a Szent Grál”– tette hozzá.  A kutatást (mely eddig nem publikusan zajlott) több milliárdos is támogatja, egyebek között a Los Angeles Times tulajdonosa, Patrick Soon-Shiong, de a mecenatúrában ott van Bill Gates is.

A napfény helyettesítheti a fosszilis üzemanyagokat a gazdaság magas szén-dioxid-kibocsátó szegmensében is

„Az emberiség óriási lehetőséget kapott” – mondta Soon-Shiong a CNN Business-nek. A megújuló energia idáig nem jelentett megoldást például a cement- és acélgyártás során, ami komoly probléma, hiszen a nevezett iparágak felelősek a globális károsanyag-kibocsátás több mint ötödéért az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint.

A technológia – amely tükrök segítségével egyetlen ponton koncentrálja a napfényt – nem új keletű. Villamosenergia-előállításra és hőtermelésre már használták korábban is. Az egyik legkülönösebb pedig, hogy Ománban például az olajfúráshoz szükséges energia egy részét is ezen a módon nyerik. A probléma az, hogy idáig a koncentrált napenergia nem tudott eléggé felmelegedni, ezt hidalták át a Heliogen startup tudósai és mérnökei mesterséges intelligenciával. A Heliogen számítógépes látó szoftvert, automatikus élérzékelőt és más, kifinomult technológiát alkalmaz a tükörmezők kiképzésére, hogy azok egyetlen helyre tükrözzék a napsugarakat.

„Ha ezer tükröt alkalmazunk, és pontosan egy pontra igazítjuk őket, akkor rendkívül magas hőmérsékletet érhetünk el” – mondta Gross, aki hozzátette, hogy a Heliogen az áttörést már az üzembe helyezés első napján elérte.  A Heliogen szerinte annyi hőt termel, hogy a technológiáját felhasználhatják tiszta hidrogén előállításához is, ami üzemanyaggá alakítható teherautók és repülőgépek számára.

A cement- és acélgyártás során keletkező üvegházhatású-gázok kiváltására jelenthet komoly megoldást

Jelenleg tehát a Heliogen projektje teljes mértékben a napfényre koncentrál. A probléma itt a napsütéses órák száma lehet, amely korlátozhatja a rendszer maradéktalan működését, hiszen  az ipari nagyvállalatoknak, például a cementgyártóknak folyamatosan szükségük van az extrém hőre. A Heliogen azzal oldja meg a kérdést, hogy tároló-rendszereket alkalmaz, amelyek az esős napokon is biztosítják a napenergiát.

Most, hogy elérte ezt az eredményt, a Heliogen azon dolgozik, hogyan lehet a fosszilis anyagokat használó ipari vállalatokat meggyőzni arról, fektessenek be a technológiaváltásba. A technológia máris gazdaságos, véli Bill Gross, szerinte ennek az az oka, hogy már eddig is okosan használták fel az erőforrásaikat, melyeket a szoftverek nyújtottak.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?