Az erdőirtások is hatnak az éghajlatváltozásra, de nem olyan drasztikusan, mint azt gondolták

A fakivágás kétségtelenül növeli a szén-dioxid mértékét a környezetben, ám egy új tanulmány szerint túlértékelt az erdőirtás okozta kár az éghajlatváltozás összefüggéseiben. Az Ohiói Állami Egyetem és a Yale Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a korábbi felmérések szakértői tévedtek, amikor az ember által okozott nettó szén-dioxid-kibocsátás mintegy 27 százalékát az erdőirtásoknak tulajdonították. Új felmérésük szerint ez az arány mindössze 7 százalék.

 

A fakitermelés és a mezőgazdasági területeken végzett erdőirtás 1900 óta mintegy 92 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátását okozta – írják az Ohiói Állami Egyetem és a Yale Egyetem kutatói a Journal of Forest Economics folyóiratban.

„Becslésünk szerint ez körülbelül egyötöde annak, amit korábban a szakemberek megállapítottak. Arra jutottak ugyanis az eddigi kutatások résztvevői, hogy az erdőirtás 1900 óta 484 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátásért felelős, ami az összes emberi eredetű kibocsátás egyharmada”mondta a phys.org-nak Brent Sohngen, környezetvédelmi és erőforrás-gazdaságtan professzor, a kutatás vezetője.

Szerinte azonban a korábbi becslések nem vették figyelembe a fatelepítéseket, a fafajták kiválasztását, a gondos műtrágyázási gyakorlatokat, az öntözést és a vízelvezetést, valamint más, az erdők gyarapodását elősegítő erdőgazdálkodási gyakorlatot. A most alkalmazott modell azonban már ezekkel a tényezőkkel is számolt.

 „Az elmúlt évszázadban az erdőket immár megújuló erőforrásként kezelték. Becsléseink szerint ezek az újraerdősítési és erdőgazdálkodási erőfeszítések csökkentették a környezeti terheket „ – jelezte Sohngen és hozzátette, hogy az előző becslések a fák természetes regenerálódásán alapultak, emberi beavatkozás nélkül.

A korábbi becslések szerint az emberi tevékenység által okozott nettó szén-dioxid-kibocsátás mintegy 27 százalékát okozták az erdőirtások, míg az új kutatás szerint ez az arány mindössze 7 százalék. „A földhasználat az ipari tevékenységekhez képest kisebb mértékben járult hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Az ipari tevékenységből származó fosszilis anyagok mértéke 1300 milliárd tonna volt ugyanazon időszak alatt.”

Az új tanulmány szerzői szerint az eredményekből egyfelől le kell vonni azt a konklúziót, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért elsősorban az iparban kell komoly erőfeszítéseket kell tenni. Másfelől ezzel együtt természetesen az erdők meghatározó szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, így a kormányoknak világszerte ösztönözniük kellene a körültekintőbb erdőgazdálkodási gyakorlatokat – mondta Sohngen.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?