Így lesz vegyszer- és pazarlásmentes az ünnep

Az ünnepek része a családi vagy baráti körben elköltött ebéd, vacsora, de nem mindegy, hogy miből mennyit és milyen minőségűt vásárolunk. Van néhány praktikus tudnivaló, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen majd a Karácsony.  Az is fontos, hogy csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyire szükségünk van, és ne pazaroljunk ezekben a napokban sem. 

Egyre közelebb az év végéhez,  sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához például megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét, biztosan eláll-e a szükséges időig. Ma már egyre több bio kertészet vállal házhozszállítást, érdemes tőlük megrendeli a friss zöldséget.

Az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés fontos az ünnepi főzés során is

Ahhoz, hogy  betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; mivel viszonylag sok alapanyagot veszünk, azokat különítsük el egymástól, lényeges az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.

A mennyiség is fontos: keveset vásároljunk, csak ami biztosan elfogy

A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt – írja a Nébih.

Fotók: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?