Az ünnepek része a családi vagy baráti körben elköltött ebéd, vacsora, de nem mindegy, hogy miből mennyit és milyen minőségűt vásárolunk. Van néhány praktikus tudnivaló, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen majd a Karácsony. Az is fontos, hogy csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyire szükségünk van, és ne pazaroljunk ezekben a napokban sem.
Egyre közelebb az év végéhez, sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához például megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét, biztosan eláll-e a szükséges időig. Ma már egyre több bio kertészet vállal házhozszállítást, érdemes tőlük megrendeli a friss zöldséget.
Ahhoz, hogy betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; mivel viszonylag sok alapanyagot veszünk, azokat különítsük el egymástól, lényeges az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.
Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.
A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt – írja a Nébih.
Fotók: Unsplash