Kétmillió facsemetéből és 100 tonna makkból telepítenek új erdőket itthon

Elindult tegnap az Országfásítási Program; a most kezdődő ültetési szezonban több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel az állami erdőgazdaságok saját területeiken.

 

Az Országfásítási mintaprogramba 86 település csatlakozik be, idézi az Agrárminisztérium közleményét az MTI. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy  a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is a fásítást ajánlja az agrártárca.

A szaktárca közleménye ismerteti: az éghajlatváltozás kihívásai és a klímahelyzet kapcsán a fatelepítés kiemelt fontosságú lehet. Jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

Elkezdődött az országos fatelepítés Fotó: MTI

A miniszter elmondta, hogy kormány a meglévő erdők fenntartásával segíti a szénmegkötő kapacitás megőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt. Céljuk, hogy a lakosságot minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a témába.

Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?