Közösségi erdőtelepítés – 1250 facsemetét ültettek el a hétvégén Nógrád megyében

A MyForest – Közösségi Erdőkért Alapítvány sikeresen zárta az első közösségi fatelepítését. Hétvégén földbe kerültek az első csemeték a Nógrád megyei  Szarvasgedén.

 

A MyForest közösségi erdők (Közösségi Erdőkért Alapítvány) egy olyan civil környezetvédők által létrehozott kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot adni ahhoz, hogy az erdők száma megduplázódjon. Az erdőterületek növelésével  visszaszoríthatóak lennének a jelenlegi, vészjósló légköri folyamatok  – írják a szervezők bemutatkozójukban.

Az összefogás idén kora tavasszal került a nyilvánosság elé. Pillanatok alatt ezreket megmozdított az, hogy az ország erdőterületeit visszaállítsák legalább az ipari forradalom előtti állapotra.  Az összefogásból a donációknak köszönhetően gyorsan területvásárlás lett. Az első fásításra szánt földdarabot Csécsén, majd a közeli Szarvasgedén vásárolták meg idén nyáron.

Azonnal el is kezdődtek az egyeztetések a földmunkákról, illetve a fásításról az erdőmérnökkel, különböző természetvédelmi szakemberekkel, hogy az adott területen, mindent figyelembe véve a legjobbat tegyék és ne ártsanak az élővilágnak – ahogyan egy posztjukban leírják. (A csécsei telepítés jövő tavasszal lesz.)

A szarvasgedei közösségi erdő területe fotó: facebook / MyForest

Miután kora ősszel a támogatásokból megvásárolták az ezredik facsemetét is, a szervezők kiírták a fatelepítés időpontját. Időközben az is kiderült, hogy a szakemberek nagyon jó minőségű réti talajt találtak a területen, 160 cm mély, humuszos termőréteggel.

November 23-án földbe kerültek az első magoncok Szarvasgedén.  “Összesen 300 Magyar kőris, 300 Madárcseresznye, 200 Korai juhar, 250 Vadkörte és 200 Zselnyicemeggy csemetét ültettünk el egy nagyon jó hangulatú napon” – olvasható a My Forest közösségi oldalán.

fotó: facebook/ MyForest

A képeken az is látható, hogy egy-másfél kilométert kellett begyalogolni a területhez. Ahogyan a szervezők megjegyzik: a földmunkák a telepítés előtti napokban sajnos nem tudtak úgy haladni, ahogyan tervezték, az esőzések miatt a mélyforgatást nem tudták megcsinálni, mert a földbe belesüppedtek a gépek.

Így minden harmadik sorba ültettek el a növedékeket. Amint meglesz a mélyforgatás, utána jöhet a makkvetés, majd a kerítés felállítása a terület köré.

Fotó: facebook / myforest

Már gyűjtenek a jövő tavaszra tervezett két erdőtelepítésére is:  az említett Csécse melletti 2 hektáros, illetve egy Hatvan melletti 1 hektáros területen összesen 30.000 fát szeretnének elültetni az adományokból! A My Foresthez csatlakozni is lehet, magánszemélyként, cégként, diákként és földtulajdonosként.

Erről bővebben itt olvashatsz:

Nyitókép forrása: Ladóczki Balázs / nool.hu / facebook /MyForest

Vélemény, hozzászólás?