Magyar mintafarmokat hoznak létre Afrikában

A magyar növényfajták és technológiák bemutatása mellett lehetőség nyílik azok tesztelésére is az eltérő éghajlati körülmények között az Afrikában létrehozott magyar mintafarmokon.

Afrika számos országában a dinamikusan növekvő népesség és a klímaváltozás következményeivel a mezőgazdaság nehezen tud lépést tartani – mondta el Nagy István agrárminiszter a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben tartott sajtótájékoztatóján. Afrika is szembesül azokkal a problémákkal, melyekre a Kárpát-medencében már keresik a választ: a haszonnövények és a haszonállatok hő- és szárazságtűrő fajtaváltozatainak nemesítése, a talaj fenntartható tápanyag-utánpótlásának biztosítása vagy az öntözés kérdésének hosszú távú megoldása – tette hozzá.

– Az agrártárca a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) együttműködve vállalta, hogy bizonyítja: megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető Afrika szub-szaharai térségében az előállított élelmiszer mennyisége.

Ezért mintafarmokat hoznak létre, melyek a magyar fajták, technológiák mellett lehetőséget teremtenek azok tesztelésére is az eltérő klimatikus viszonyok között. A farmok helyi bázisként szolgálnak képzési és oktatási projektekben is. Hozzátette: a farmok alapterményeit és a szakmai hátteret a NAIK biztosítja.

A magyar fajták a megváltozott körülmények között is versenyképesek tudnak lenni. Nigériában már két szegedi kukoricafajtát sikerült elismertetni. Ez komoly piaci lehetőség, hiszen az országban a kukorica termőterülete a tizenhétszerese a magyarországinak – mondta el Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. Kiemelte, hogy a kalászosokkal Kelet-Afrikában folynak biztató kísérletek, az erdészet, kertészet, méhészet, halászat területén pedig Észak-Afrikában értek el konkrét eredményeket. A tervek szerint nyolc afrikai országban alakítanak ki mintafarm-hálózatot, ennek első lépéseként Ghánában már hat farm működik, Kenyában pedig most dolgoznak újabbak létrehozásán – tájékoztat az MTI.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?