Sok vagy kevés? Jelenleg az összes települési hulladék 16 százalékát gyűjtjük szelektíven

Nőtt az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék (háztartási hulladék és hasonló hulladékok) aránya tavaly, és az elszállított szemét csaknem negyede hasznosult újra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából, amely a települések infrastrukturális ellátottságának 2018-as állapotát mutatja be.

A települési hulladék az EU-ban képződő összes hulladéknak csak mintegy 10 %-át teszi ki, ám változatos összetétele, a hulladéktermelők nagy száma és a felelősségi körök sokasága következtében hulladékgazdálkodási szempontból ez a hulladékáram az egyik legösszetettebb.

A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék éves mennyisége Magyarországon 3 millió tonna körül mozog. 2013-ig csökkenő tendenciát mutatott, azóta évről évre kis mértékben nő, 2018-ban 3 millió 126 ezer tonna volt, 70 ezer tonnával több, mint 2017-ben – közli a KHS legfrissebb adata.

Ezen belül az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya egyre nő, a háztól történő elszállításnak és a környezettudatosság növekedésének köszönhetően. Tavaly a közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék 16 százaléka volt szelektíven gyűjtött, szemben az előző évi 15 százalékkal. Vagyis egy százalékkal emelkedett az arány.

A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék járásonkénti egy főre jutó éves mennyisége 2018-ban 178-670 kilogramm/fő között ingadozott. Volumene a gazdaságilag fejlettebb járásokban, illetve az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken, így például a Balaton környékén volt a legmagasabb.

A KSH új kiadványa szerint tavaly a települési hulladék közel negyede, 24 százaléka újrahasznosult. Megjegyzik, hogy évről évre a szemét egyre nagyobb része kerül anyagában hasznosításra, ezzel párhuzamosan csökken a legnagyobb környezeti terhet jelentő szemétlerakás. Tavaly a települési hulladék 15 százalékát, 455 ezer tonnát kezeltek – energiahasznosítással vagy anélkül történő – égetéssel a kiadvány szerint – jelzi az MTI.

A fent említett újrahasznosult hulladékmennyiség (24 százalék) azonban még mindig kevés az uniós irányelvekhez képest, amely a települési hulladék újrahasználatra való előkészítésére és az újrafeldolgozásra vonatkozó 50 százalékos célértéket határozta meg. Ezt a tagállamoknak 2020-ig kellene elérniük. Az irányelv közelmúltban elvégzett felülvizsgálata nyomán új, ambiciózusabb célértékeket fogadtak el: 2025-ig 55 százalékos, 2030-ig százalékos, és 2035-ig százalékos arányt kell elérni.

Hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal, erről itt írtunk cikket a közelmúltban.

Fotó: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?