Tiltakoznak az újabb nádirtások ellen a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói

Tovább veszélyeztetik a Balaton egészségét a tó körüli beruházások.  Az ingatlanok vonzerejét úgy növelik a befektetők, hogy a vízpartra tervezik a szállodákat, nyaraló komplexumokat, amik már eddig is jelentős mértékű nádirtásokkal jártak. Az Balatoni Limnológiai Intézet közleményében tiltakozik ez ellen.

 

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesül az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről – emelik ki közleményükben. Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magába- írják.

Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgyaz előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos – vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd.

A BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet – zárják a rövid szöveget.

Mint arról mi is hírt adunk itt, a Balatonon jelenleg is több, a természetet károsító építkezés zajlik. Mindezek következménye, hogy az eddig 240 kilométeres természetes partszakasz helyett most 110 kilométernyi van.  Ilyen például az a balatonakali beruházás, melynek során több száz méter hosszan pusztították ki idén márciusban a nádat. Mindez az éj leple alatt történt a védett nádas területén. A beruházó céget 1 millió forint kártérítésre ítélték és a nádasok helyreállítására kötelezték. Az ítélet nem jogerős, a beruházás ma is gőzerővel zajlik. Egyéb nádirtásokról is tudunk: Szántód előtt a Balaland-projekt építtetői a luxusingatlan kialakítása során egyszerűen kiszedték a nádat markolókkal a Balatonból. Ezek egyelőre a megkezdett építkezések, de számos luxus villa vagy jacht kikötő kialakítása is várható a jövőben.

A Google Earth felvételei jól érzékeltetik, hogy akár két év alatt is mennyit pusztult a természet a Balatonon (a balatontipp.hu fotói):

Balatonszántód, 2017

 

Balatonszántód, 2019

 

Balatonfüred 2017

 

Balatonfüred 2019-ben

About The Author

Vélemény, hozzászólás?