Az első sípálya Európában, ahol egyáltalán nem fordulhat elő műanyag

Egy olasz síközpontban, elsőként Európában betiltják a műanyag mindennemű használatát, miután kutatások kimutatták,  hogy a közeli Forni gleccser felszínén jelentős mennyiségű mikroplasztik van. 

Betiltották a műanyag palackok, táskák, evőeszközök, tányérok, szalmák, csészék és fűszerzsákok használatát a Pejo 3000 sípályán, a Trentino-i Val di Sole  üdülőhelyen. A területen, amely tavaly télen 137 000 síelőt vonzott, három hegyi kunyhó van, ezekben már egyáltalán nem lehetnek műanyag tárgyak – írja a Guardian.

A Stelvio Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser vizsgálatát a Milánói Egyetem és a Milánó-Bicocca Egyetem kutatói készítették még áprilisban. Hogy a minták biztosan tiszták maradjanak és ne fertőződjenek meg, a kutatók tiszta pamutból készült zöld műtősköpenyben és fapapucsban járták a gleccsert és műanyag tető nélküli üvegekbe, fém kanalakkal helyezték a jégfelszínből vett mintákat. A laboratóriumban meghatározták a mintákban lévő részecskék mennyiségét és megvizsgálták, melyik anyag milyen szerkezettel rendelkezik. A gleccseren kilogrammonként 74 műanyagrészecskét találtak. Ez hasonló ahhoz a mennyiséghez, amennyi a tengerfenéken és a vízpartokon található. A tudósok becslései szerint a teljes Forni gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

A szakemberek a műanyag minden lehetséges formáját megtalálták: poliésztert, poliamidot, polietilént és polipropilént. A részecskék kétharmada rost formájában volt megtalálható, tehát a turisták funkcionális ruházatából származhatott. A maradék egyharmadot apró töredékek alkották, amelyeket részben a szél szállított a magasba, részben a hegymászók vitték magukkal.

A Forni gleccser Fotó: Roberto Moiola/ Getty Images

Christian Casarotto, a trentoi Múzeumi Természettudományi Múzeum gleccserkutatója szerint ha a műanyag feljut a hegyekbe, akkor hosszú ideig, akár évtizedekig ott is marad, környezeti és egészségügyi károsodásokat okoz. „Sürgősen szükség van olyan intézkedésekre, amelyekkel korlátozzuk a műanyag felhasználását. És nem csak itt, hanem az egész Alpokban.”

A Pejo 3000 üdülőhely vezetősége januárban minden olyan egyéb holmit likvidál, amelyből mikroplasztik kerülhet a környezetbe. Kivonják például az egynapos síbérletekhez készült műanyagtokokat, ami jelképes értékű lépés ugyan, de jól mutatja, hogy a szervezők komolyan gondolják a meghirdetett programot.

A Pejo-völgy egyébként tágabb értelemben is fenntarthatóan működik: három vízerőművük megújuló energiát használnak fel,  az otthonokat, a szállodákat és a középületeket papellettel  fűtik, amely a helyi erdészet fahulladékából származik.

A környezetre, a jövő nemzedékekre és a területünk versenyképességére gondolunk” – mondta Farbrio Sacco, a hely turisztikai vezetője „A fenntarthatóság olyan eszköz, amelyet fejlesztenünk kell, és komolyan kell vennünk az általunk elvégzett munkát, ahelyett, hogy határozott fellépés nélkül „zöldnek” állítanánk be magunkat .”

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?