Tízezer tonnányi hulladékkal tisztább a Tisza, mint tavasszal volt

A Kiskörei Vízlépcsőnél tízezer tonna hulladék és uszadékfa megállításával, kitermelésével és feldolgozásával zárult a július közepén kezdődött idei PET Kupa akció. A Tisza-tónál és a folyó felsőbb szakaszain további harminchat tonna hulladéktól szabadították meg a folyót. A téli időszakban a folyami hulladékok útjának kutatására fókuszálnak a szervezők: 7 palackra jeladókat szerelnek, hogy megvizsgálják a hulladék útját.

 

Az árvizekkel szinte minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A Kiskörei Vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállítja a szemét-áradatot. Idén minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett, a duzzasztómű felett kialakult torlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert.

Kisköre – megállj a hulladéknak! 2. rész

A Kiskörei vízlépcsőt a múlt század hatvanas éveiben kezdték építeni. A szocialista gazdaságnak megbízható víztartalékokra, villamos energiára és hajózható vízi utakra volt szüksége. Az 1973-ban átadott Kiskörei vízlépcső, duzzasztómű és vízerőmű egyszerre oldotta meg ezeket a feladatokat. De a múlt század közepén senki sem gondolt arra, hogy a létesítmény egy nap hulladékgátként működik majd… A Természetfilm.hu legfrissebb minidokumentumfilmjéből kiderül, hogy torpant meg a szennyezés Kiskörén, és hogy sikerült felülkerekedni rajta. #hulladekmentestisza #zerowastetisza

Közzétette: Pet Kupa – 2019. december 11., szerda

 

A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze az állami, vízügyi, civil és vállalati oldal. A munka öt hónapig tartott, a felgyülemlett hulladék kitermelése és szétválogatása az elmúlt napokban ért véget. A kitermelt és feldolgozott fa, szervesanyag, üveg, fém és műanyag hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések szerint közel 10.000 tonna. A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék (katré) kitermelése az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történt, az ezzel megpakolt kétszáz tonnás uszályt pedig egy jégtörő vontatta a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének üzemi (téli) kikötőjébe. A beavatkozás fontos része volt,  hogy a haszonanyagok kikerüljenek a katréból.

A PET Kupa csapata önkénteseket és hulladékgazdálkodási szakembereket is bevont a műanyag és kommunális hulladék szakszerű szétválogatásába, akik anyagfajtánként válogatták szét a hulladékokat, a PET-palackokat pedig szín alapján szelektálták és bálázták. Az eddigi gyakorlat és tapasztalat szerint a lakossági eredetű hulladékok fele hasznos másodnyersanyagként kerülhet vissza a körforgásba.

Egyéni akciók is megjelentek időközben, ilyen volt mint Párdy Bence több hónapos folyótakarító küldetése. Az 1. Tisza-tavi PET Kupán részt vevő Bence 1000 zsák szemét összegyűjtésére vállalkozott, amit mára már túl is teljesített.  Erőfeszítéseihez sokan csatlakoztak és a világsajtó is felfigyelt rá, ami további multiplikátorhatást jelent és remélhetően további akciókat és vállalásokat generál.

Kutatás indul

„Ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent a műanyag szennyezés, meglepően keveset tudunk róla. Nincsenek adataink arról, mennyi utat tesz meg egyszerre egy pillepalack, mennyi időt tölt az ártérben, és ha egyszer fennakad a fák között, van-e esély rá, hogy a következő áradással továbbáll – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik alapítója – ezért döntöttünk úgy, hogy a vándormadaraknál már bevált GPS jeladókat alkalmazva kutatást indítunk.

A Hulladékmentes Tisza projekt keretében összesen hét palackot látnak el jeladókkal, amelyek több mint két éven keresztül közölnek majd adatokat a palackok mozgásáról. A palackok indításra készek, de a szakemberek nem aktiválják őket addig, amíg be nem következik a következő műanyag-áradat. Lehet, hogy erre még hónapokat kell várni, addig is online névadó kampány indult a PET Kupa közösségi oldalain. A kampánynak köszönhetően a nagyközönség dönti el, melyik palackot hogyan fogják hívni, ha nem jön elég szavazat, a PET Kalózok híres hajók után fogják elnevezni a jeladós palackokat.

A Pet Kupa program egy háromoldalú összefogás eredményeként zajlott, a Természetfilm.hu Egyesület – a Tiszai PET Kupát működtető nonprofit társadalmi szervezet -, az  Országos Vízügyi Főigazgatóság, és a Coca-Cola Foundation alapítvány részéről.  A PET Kupa szervezői működésük hét éve alatt csaknem kétezer aktív, elkötelezett környezetvédő aktivistát vontak be a Tisza megtisztításába, amiért múlt héten az elismerő Év Civil Szervezeti Önkéntes Programja díjat vehették át az Önkéntes Központ Alapítványtól.

„Az összehangolt munkának köszönhetően a tavaszi állapotoknál sokkal tisztább Tiszát adtunk vissza a vízitúrázóknak, a horgászoknak és kirándulóknak, valamint a vadvilágnak – emelte ki Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.

Nyitókép: petkupa.hu

Vélemény, hozzászólás?