„Világosan látjuk, hogy a legnagyobb károsanyag-kibocsátók nem veszik ki részüket az üvegházhatású gázok csökkentésében”

A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, aki beszédében bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat – Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát – mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez. 

 

„Világosan látjuk, hogy a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói nem veszik ki részüket az üvegházhatású gázok visszaszorításában, pedig nélkülük a célunk elérhetetlen”– mondta António Guterres a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezményének jövő héten kezdődő 25. ülése (COP25) alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A nemzetközi szervezet vezetője hangsúlyozta: a klímaváltozás gyorsabb, mint amennyire az emberiség e változás megfékezése útján halad, a hatásai pedig nyilvánvalóak.

Az ENSZ-főtitkár szerint a klímavédelemben Európának a globális tárgyalások alappillérét kell alkotnia, amelyhez „jelentős erkölcsi tekintélyt” fog adni, ha a kontinens minden tagállama eléri a karbonsemlegességet. Ugyanakkor bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat – Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát – mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez; ezzel elsősorban az Egyesült Államokra utalt, amely a jövő évtől felmondta részvételét a párizsi klímaegyezményben.

„Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad” – jegyezte meg. António Guterres kiemelte, hogy szavai mégsem a kétségbeesés, hanem a remény üzenetét hordozzák azért, hogy az emberiség nézzen szembe és hagyjon fel a természet pusztításával, ahogy azt a tudományos világ is sürgeti. Az elnök ugyanakkor frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll.

A spanyol fővárosban hétfőn kezdődő kéthetes klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy mint az Európai Unió új vezetői. A szervezők összesen mintegy 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein.

A konferencia elnöke Chile, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt a folyamatos utcai zavargások miatt visszalépett a házigazda szerepétől.
Spanyolországban a COP25 idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be: december 14-ig ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést, így a schengeni országok állampolgárainak is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk a be- és kiutazáskor.

A spanyol belügyminisztérium az egész madridi tartományban megerősítette a rendőri jelenlétet, fokozottan a konferencia és az ahhoz kapcsolódó rendezvények helyszíneinek környékén – közölte az MTI.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?